HZ – vad i hela friden är det?

Lisbet Olofsson

Publicerades: 1 september, 2009

Man har en idé.
Skissar ned den på ett papper och börjar fundera ut hur produkten/tjänsten kan utvecklas till en form som man gillar och tror på. När man är i detta skede så börjar hjulen rulla. Fortare och fortare tillsammans med ens egen känsla och glädje.

Det man ofta lägger på sidan är vad man ska kalla sig, firmanamnet. Det är något att fundera över och helst använda sig av flera förslag. Väljer man att registrera sitt namn (som jag hoppas alla gör) så kan man ha otur att det finna andra som har samma namn, ett liknande eller att någon har tagit patent på det.

Jag fick ändra namn några gånger innan jag fick godkänt och det är väldigt frustrerande. Man har jobbat in ett namn i tanken som sedan inte godkänns och man får papperen tillbaka och måste börja fundera igen. Man kan ha varit så smart att man gjort logga, visitkort etc och designat allt. DÅ står man med foten i snöslungan!!

Mitt firmanamn är en nödlösning i sista minuten och jag kan säga att det var det många förslag efter det första. Hur kan det då komma sig?

Jag bestämde mig för att mitt namn ska vara förknippat med det jag gör. För mig var marknaden inte ens mogen för något som heter friskvård. Det var något luddigt och mest obehagligt som förknippades med alternativ medicin. Inget ont om alternativ medicin men företag köper sällan dessa tjänster.

Det mesta som börjar med HÄLSA är upptaget så det var bara att gilla läget. Då hade jag även en annan ådra som bakades in i företaget som jag ville kunna använda. Men alla ordkombinationer slutade med att det såg ut som ett namn på ett gym. Det var inte alls min avsikt så till sist blev HälsoZam  det som jag fick igenom. (HZ – som logga)
LÄS: inte det jag ville ha egentligen men tiden började rinna ut.

När du väljer ett namn så är det bra att fundera över:
* Ska namnet säga vad du gör?
* Ska namnet vara ett kort ord?
* Ska namnet vara en bokstavskombination/sifferkombination?

För mig som skrev en massa böcker så vet fler vem jag är med mitt namn än vid mitt firmanamn. Det är bara att slå in båda i google så ser man det rätt snabbt.

Tips: Börja fundera rätt snabbt på firmanamn och ha några på reserv.
 

Lisbet
Hälsozam

Är du mer nyfiken på mig så titta gärna in och läs min vanliga blogg på vår tidning VK.se