Lär dig av misstagen – en överdrift som jag är stolt över

Anders Andersson

Publicerades: 24 april, 2013

Var inte rädd för att misslyckas! Och misslyckas du så lär dig av dina misstag!

Ständigt påpekar vi det i Driva Eget och här på sajten.

I går deltog jag i en debatt i frågan på Entreprenörskapsforum, en organisation som ska främja den viktiga forskningen kring småföretagarfrågor.

Anna Jenkins presenterade sin doktorsavhandling om hur företagare går vidare efter en konkurs. Hon har funnit att en del hamnar i en kris som det är svårt att återhämta sig ifrån.

– Media överdriver när de ständigt skriver att man kan lära sig av sina misslyckanden, sa hon.

När det blev min tur att kommentera hennes forskarrön sa jag direkt att jag kände mig träffad av hennes kritik – och la till att jag faktiskt är stolt över det.

För visst överdriver jag ibland när jag hurtigt och positivt säger att det gäller att spotta i nävarna och komma igen. Det är lätt att säga, men kanske inte lika enkelt om man sitter där och känner skam över en misslyckad affärsplanen som fått företaget att gå i kras.

Men ändå tänker jag fortsätta att trycka på det positiva och ligga lågt med det negativa. Jag känner det som en uppgift för Driva Eget att ge råg i ryggen och mod för att fler ska våga satsa på företagande. Men positivt tänkande kommer man långt, med gnäll kommer man ingenstans.

Det är den som fokuserar på det positiva som kan vända och vrida på en misslyckad företagssatsning så att den förvandlas till en lyckad. Målgruppen, priset, logistiken, timingen – allt kan gå snett, men också vridas rätt med litet kreativitet och nytänkande.

Det gäller naturligtvis att försöka se till så att fler konkurser undviks. Det finns småföretagare och fordringsägare som tror att konkurs är enda lösningen på usel lönsamhet. På seminariet igår fick jag lära mig att många först borde försöka rädda situationen med företagsrekonstruktion. Visst borde också bankerna ha bättre tålamod med företag som inte klarar sina betalningar.

Men det handlar också om att förändra attityderna. Vi måste sluta upp med att beteckna en konkurs som något skamligt.

När jag nu upprepar att vi måste lära av sådana misstag får jag själv råg i ryggen av vad riskkapitalisten Mats Gabrielsson sa på Driva Eget-dagen i måndags. Efter hans medverkan i Draknästet i TV får han ofta frågor från entreprenörer som vill att han ska satsa på dem:

– En del kommer till mig och skäms över att de gått i konkurs och säger att de har en ny idé som de vill att jag ska satsa på. Dessa lyssnar jag extra noga på. Det gör ont i magen att misslyckas, men det finns inget som är mer lärorikt, sa han och sa att han själv en gång förlorat en kvarts miljon på en affär.

Lyssna på vad han sa sex minuter in i denna webb-film.

LÄS MER: ”Bankerna måste ge bättre hjälp efter konkurs”