Uber, pop-ups … Här är hetaste affärstrenderna från London

Camilla Björkman

Publicerades: 7 juli, 2014

Efter några dagar i Almedalen som gav massor av ny energi att driva frågor som ska underlätta för företagarna (jag lär återkomma till detta framöver) åkte jag i ilfart till London på möhippa för en av mina bästa vänner.

Jag bodde i London i tre år när jag pluggade till journalist och för mig är det alltid en sådan inspirationsboost att åka tillbaka dit. Alla som funderar på att starta eget men inte vet kring vad – åk till London! Jag garanterar att du kommer hem med nya idéer.

Här är tre intressanta jag hittade denna gång:

Pop Ups
En stor trend i London just nu är så kallade ”pop up places”, det vill säga butiker, restauranger, barer, klubbar och caféer som bara finns under en kort tid. Eftersom de inte är bestående är det tydligen lättare att söka alkoholtillstånd. Sen ställer man helt enkelt upp några bord, bygger en liten bar eller ett provisoriskt kök, hänger upp självlysande lampor och annat som skapar mysfaktor och bjuder in sitt nätverk. En tjej jag träffade på möhippan hade gjort detta på en pub vid vattnet i London. Hon frågade helt enkelt pubägaren om hon kunde öppna en pop up-restaurang där på söndagarna, då puben ändå var stängd. Pubägaren lät dem göra det gratis eftersom det var bra marknadsföring. Där serverade de sedan söndagsstek till alla besökare som kom på löpande band. Idag finns det massor av liknande exempel över hela staden, gärna på ett hustak som på bilden här ovan där vi åt middag.

App som utmanar taxibilarna
Den 11 juni strejkade 12 000 av Londons ”black cabs”, det vill säga deras traditionella, svarta taxibilar. Orsaken? Mobilappen Uber, som nu sprider sig som en löpeld över världen och även till Sverige. Via appen kan du enkelt boka en bil, få info om när den är på gång, vad taxichauffören heter, vad det kommer att kosta osv. Efter taxiresan betalar du med ett klick i mobilen och summan dras direkt från ditt kort. Vi använde tjänsten hela helgen – den var så smidig! Att de etablerade taxibilarna strejkade berodde på att de anser att Uber använder sig av en taxameter, vilket inte är lagligt hos privata bilar. Uber svarar dock med att det bara är en vanlig mobilapp, och bråket fortsätter… Själv tycker jag att det är ett fantastiskt bevis på hur teknologin utmanar traditionella affärsmodeller och hjälper kunderna att få bättre service.

Kreativ business på puben
Vem säger att man bara kan äta och dricka på puben? Londons pub-, klubb och restaurangägare är fantastiska på att hitta sidoverksamheter som ger mer intäkter vid sidan om de traditionella besökarna. Ett kul exempel är puben Queen of Hoxton dit vi gick under möhippan för att göra egna, batikfärgade t-shirts. Vi fick en kort introduktion och vita t-shirts – och sen var det bara att gå loss med färgerna. Här kan man följa deras instagramkonto. Så kul – och t-shirtarna var ett roligt minne för både oss och bruden!

Vilken är din favorit-inspirationsplats?