Niklas Zennströms sommarprat får mig att tro att allt är möjligt

Camilla Björkman

Publicerades: 27 juli, 2013

Jag åker längs italienska kusten med Skype-grundaren Niklas Zennströms sommarprat i högtalarna. Han berättar om hur han under it-bubblan bestämde sig för att hoppa av tåget som anställd på Tele2 för att starta eget. Så han hängde in Armanikostymen i garderoben och drog på sig jeansen, företagspartnern Janus Friis flyttade in i gästrummet – och sen var de igång. Några år senare hade de startat Skype och resten är historia.

Jag får rysningar av välbehag när jag lyssnar på Niklas Zennströms historia. Han sätter ord på exakt det jag själv tycker är så fantastiskt med att driva eget: friheten, känslan att kämpa för något man verkligen brinner för och den obeskrivliga lyckan när det går bra. Men också alla misslyckanden man går på. Misstag man lär sig av, för som Zennström säger:

”Jag har drivit fler företag som har misslyckats än som har lyckats. Hade jag inte misslyckats tidigare hade jag aldrig fått den erfarenhet som behövdes för att lyckas med Skype”.

Men som alltid med framgångsrika entreprenörer sticker de i ögonen på folk här hemma i Sverige, som i den här krönikan i Helsingborgs dagblad när skribenten Kristian Lundberg stör sig på Zennströms hyllning av entreprenören och att han är så övertygad om sin egen betydelse. Tja… Jag kan tycka att är man orsaken till att hundratals miljoner människor (säkert en viss kulturskribent inräknad) kan ringa gratis till varandra och därmed öppnat upp för kommunikation över hela världen så har man en viss betydelse.

Men ännu viktigare är ju att människor som Niklas Zennström gör att fler vågar ta steget till att satsa på sina drömmar. Gå mot strömmen när andra rättar sig i ledet. Hitta lösningar på problem när andra bara klagar på dem. Jag lyssnar på Zennströms sommarprat och tänker att allt är möjligt. En härlig känsla.

Jag hoppas att fler lyssnar och låter sig inspireras! Du kan lyssna på det här. Och läsa ett sammandrag av det här.

Det var allt från mig just nu, från ett hotellrum i Toscana.

Vi hörs!