Och vad händer nu med oss företagare? Inte ett dugg!

Janne Näsström

Publicerades: 15 september, 2014

För åtta år sedan bytte Sverige färg, från rött till blått, från bidrag till företagsamhet.

Vi var många företagare som väntade oss förbättringar. Men det första som hände var att arbetsgivaravgiften för små aktiebolag höjdes med fem procentenheter.

Sedan följde en handfull åtgärder som inte ändrade på något för mig. De mest omskrivna var halverat lägsta aktiekapital och slopad revisionsplikt för de minsta bolagen. Men i praktiken betydde det ingenting, för vad händer om jag sänker aktiekapitalet och avregistrerar revisorn vid bolagsstämman? Banken blir nervös, kräver ökade säkerheter, högre ränta och börjar krångla om man behöver låna mer pengar.

Visst sänktes arbetsgivaravgiften i ett senare skede med en procentenhet. Men arvet efter Alliansen är en arbetsgivaravgift på 31,42 procent istället för de 27,42 som jag betalade innan deras tillträde.

Nu har Sverige bytt färg igen. På sociala medier ser jag farhågor om att småföretagare kan tvingas lägga ned. Jag tror inte att min värld faller samman. Det blir återigen ett antal påstådda förbättringar som i praktiken inte betyder ett dugg. För småföretagare är, som den nyligen avslutade valrörelsen visade, ingen prioriterad grupp.