Så hittar du din vinkel – steg för steg

Ebba Arnborg

Publicerades: 29 januari, 2015

Dags för ett nytt inlägg i webbskolan – här lär du dig hitta en intresseväckande vinkel för att göra dina texter tydliga och locka fler läsare.

Jag har tidigare gått igenom 5 sätt att nå dina kunder på webben och 4 tips för att skriva texter för webb

Men det allra viktigaste med din text är ju självklart innehållet. Vad det är du berättar. Det gäller de allra flesta texter, men eftersom läsare online är så sjukt kräsna (som vi konstaterat här) måste du tänka till en extra sväng.

Du vet ju såklart att det du vill berätta är superintressant, men hur får du dina kunder att förstå det?

Som jag skrivit tidigare: Det är lätt att surfa vidare till andra sajter. Alltså måste du göra det attraktivt för dina läsare att stanna kvar hos dig. De måste på ett lättillgängligt sätt hitta svaret på det de är ute efter eller något intressant som de bara inte kan sluta läsa.

Du måste skriva kort och intresseväckande. För det måste du hitta en tydlig vinkel på din text. Du måste fundera ut vilket syfte din text fyller hos dina läsare för att veta vad som är viktigast att lyfta fram. Du måste ha en krok som gör att just din text blir intressant.

Hur gör man då det? Jo, genom att besvara följande frågor hittar du den:

Steg 1: Bestäm målgrupp
Vem ska läsa din text? Vem är din kund?

Steg 2. Utgå från målgruppen
Varför ska de läsa, vad får de ut av det (utifrån deras perspektiv – inte ditt)?

  • Har de en fråga som du kan besvara?
  • Har du kunskap som kan locka dem?

Steg 3. Fundera igenom ditt ämne – hitta kärnan

  • Vad skulle du ringa upp och berätta för dem om ditt ämne om du bara hade 30 sekunder?
  • Vad skulle du snabbt berätta för dem om ni möttes i en hiss?
  • Vad om ditt ämne skulle du ringa upp nu och berätta för din bästa vän?

Steg 4. Hitta intresseväckaren
Vad skulle du säga snabbt om ditt ämne på en middagsbjudning (en eller två meningar) som skulle locka någon att be dig berätta mer?

Setg 5. Titta igenom dina svar
Det är din vinkel. Den använder du sedan för att lägga grunden till din text och din rubrik.

Till exempel kanske du vill berätta om en ny tjänst du erbjuder eller en ny produkt du har köpt in. Tänk då igenom vad som kan locka dina sajtbesökare.

Tänk dig att du står ute på stan och ser stressade personer jaga förbi – vad skulle du säga till dem om din produkt eller tjänst för att få dem att haja till och stanna kvar?

Säg att produkten är en mössa. Gäsp. Men säg att den ser ut som en uggla. Va? Din vinkel är alltså inte att du har köpt in en mössa, utan att den ser ut som en uggla.

Eller säg att du är personlig tränare och kostrådgivare och vill skriva om det. Istället för att bara berätta om dig själv och dina tjänster kanske du ska vända på steken. Varför ska man träna hos dig?  Jo människor som motionerar och äter rätt mår bättre och lever längre. Då kan din vinkel vara att du kan hjälpa läsaren leva längre och må bättre.

Mitt tips är att använda det här verktyget när du berättar om ditt företag på webben. Välj ut en bit i taget och gör flera olika texter med vinklar som är så intresseväckande att du skulle berätta om dem för bordsgrannen på en middagsbjudning. Länka sedan vidare mellan dem. Det kommer underlätta för dina läsare och göra att ditt erbjudande blir tydligare och öka möjligheten att nå ut till fler.

Nästa gång kommer jag att skriva mer om att sätta en rubrik som lockar till klick. Vill du få ett mejl när jag uppdaterar bloggen, mejla ebba.arnborg@gmail.com.