Så nonchalant får egenföretagare inte behandlas

Anders Andersson

Publicerades: 9 juni, 2010

Den som är anställd har en karensdag. Sedan får de sjukpenning.

Nu skickar Försäkringskassan ut brev till alla som har egna firmor och säger att det från den första juli ska ha sju karensdagar.

Det är klart att de blir upprörda och mejlar vidare sin ilska till oss på Driva Eget. De undrar med rätta vad som hänt, och det reder vi ut här.

Sjukförsäkringsavgiften har sänkts med 0,74 procentenheter samtidigt som det minsta antalet karensdagar som man kan ha har sänkts från en till sju dagar. Är man frisk och positivt lagd kan man se detta som något bra, eftersom det sänker egenavgifterna betyda en kostnadssänkning på 1 800 kr.

Ändå är handläggningen av frågan skandalartad – och det av två skäl:

  1. Regeringen, som har valfrihet som ledstjärna, borde gett valfrihet även på denna punkt. Visst kan det vara bra att sju karensdagar kan vara det normala, eftersom egenföretagarna så sällan utnyttjar sjukförsäkringen. Men varför ska det inte gå att själv få välja ett lägre antal karensdagar för den som vill ha det och betala lite högre skjukförsäkringsavgift.
  2. Försäkringskassans brev som nu gått ut till egenföretagarna är uselt  – otydligt formulerat och ofullständiga förklaringar. Där finns inget om att reformen faktiskt betyder sänkta kostnader för 85 procent av alla egenföretagarna - de som inte är sjuka eller kanske snarare jobbar trots att de är sjuka.

Så här nonchalant får inte Sveriges hårt arbetande småföretagare behandlas.