Så sänkte jag lånekostnaden med 87 000

Anders Andersson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 2 oktober, 2014

Äntligen dags att träffa er kära läsare. För vi ses väl på mässan Eget Företag i Älvsjö och i vår monter på våra seminarier torsdag, fredag, lördag? Välkomna.

Äntligen är det också dags för ett nytt nummer av Driva Eget, som nu är på väg till dig som prenumererar.bild (3)

Jag skriver där om hur du kan förhandla ned kostnaderna i ditt företag på många olika sätt.  Naturligtvis tar jag då upp hur du kan pruta ned räntan. Det finns större möjligheter än många tror att göra det. Låt mig ta ett eget exempel för att visa vad jag menar:

Att sänka kostnaden med 87 000 kronor genom prutning låter väl inte så tokigt. Men det var precis vad vi sänkte kostnaden med när bostadsrättsföreningens lån på totalt 13 miljoner skulle förhandlas om.

Det är ett exempel som i mindre skala kan gälla också ett villalån eller företagslån.

I vår bostadsrättsförening har vi länge haft Handelsbanken och varit rätt nöjda med det. När ett bundet lån har skrivits om brukar jag som har hand om ekonomin jämföra den bankens räntebud med vad andra banker erbjuder för samma lån. Det brukar sluta med att vi får Handelsbanken att följa med nedåt till nivån där lägsta räntebudet ligger.

Jag gjorde likadant när vi för ett par månader sedan skulle skriva om ett treårslån och ett femårslån. Men denna gång kunde Handelsbanken inte matcha budet från Swedbank som med 2,24 procent i ränta var hela 0,21 procentenheter lägre på åttamiljonerslånet med femårig bindning. Räntan på treårslånet slutade på rekordlåga 1,83 procent – 0,02 procentenheter lägre än Handelsbankens smärtgräns.

Naturligtvis gjorde vi verklighet av hotet att flytta lånen. Tro nu inte att sådant innebär något besvär för den som ska låna. Det besväret får banken dit man flyttar ta. Swedbank fick genom Inskrivningsmyndigheten se till att dela på föreningens pantbrev och producera en mängd handlingar som vi i föreningen bara hade att skriva under.

Jag har räknat ut att vi under de kommande tre och fem åren får en totalkostnad som är 87 000 kronor lägre än om vi accepterat Handelsbankens sista bud.

Men den stora fördelen är också att vi har kvar lån i Handelsbanken som ska skrivas om de närmaste åren. Det blir då naturligt att spela ut åtminstone två banker mot varandra varje gång ett lån ska skrivas om.

Mitt råd till bostadsrättsföreningar, företag och villaägare med stora lån blir därför:

Se till så att ni har lånen på minst två ställen. Det blir då självklart att förhandlingsläget blir bra  när ett lån ska skrivas om.