Tänk energi och inte timmar

Carl Svahnström

Publicerades: 22 oktober, 2010

”Ungarna först” sa draken Douglas Roos, efter att han tassat in precis i tid till sin föreläsning igår på Connects seminarie. Blev otroligt glad av att höra det, för jag tror att det är viktigt att man aldrig ser sin familj, vänner eller partner som några tidstjuvar som konkurrerar med karriär och jobb.

Jag tror på att resonera kring energi istället för timmar. Om jag lägger mer tid på min sociala omgivning så bidrar ju den energin till en mycket mer effektiv och tillfredställande arbetssituation. Det kan låta som en självklarhet men jag tror inte att det är det för alla. Det var det i alla fall inte för mig.

Förut kom alltid mina vänner och övriga relationer i andra hand. De fick bara acceptera att jag prioreterade ”karriären”, något som jag också var ganska öppen med, och det var i stort sätt aldrig någon som vågade ifrågasätta det. Sakta började jag må sämre av allt mindre socialt umgänge, mer jobb som till slut ledde till en rejäl motivationssvikt, som gjorde att jag arbetade ännu mer för att kompensera min ineffektiva tid. Den här spiralen är riktigt jobbig att hamna i.

Jag fattade inte då att genom att dra bort några timmar från arbetet och lägga på vänner och familj skulle betyda att kreativiteten skulle börja flöda och jag skulle kunna jobba hälften så mycket och ändå få dubbelt så mycket gjort. När man jobbar tolv timmar om dagen är det så lätt att tänka, ähh, lite facebook har jag ju tid med. Det kan vara döden för effektiviteten eftersom man tappar tidsbegreppet.

Nu arbetar jag helt motivationsbaserat och planerar mina dagar och todos helt efter dagsform. Min arbetsmetodik förhindrar mig att va inne på facebook, youtube och annat slösurfande. Det funkar riktigt bra! 


Ps. Har skapat en metodik/system för att få ihop privatliv och entreprenörsskapet med inspiration från bl.a. ”4 timmar arbetsvecka”, ”7-habits of highly effective people” och
”Getting things done”. Jag berättar mer om detta längre fram.