Titta mer på tecknad film och bli en bra chef!

Mikael Espenkrona

Publicerades: 11 januari, 2010

För första gången på många år bestämde jag mig för att unna mig en riktigt lång och avkopplande jul- och nyårsledighet. Nu när den är slut inser jag att den gett mig oväntade erfarenheter för mitt jobb. 

Planen var mycket ambitiös, pyssel och pyntande, god mat och dryck, lek och stoj med barnen och trevligt umgänge tillsammans med nära och kära. 

I år kände jag mig mer sliten än tidigare år efter det att jag under årets sista kvartal besökt nästan 30 städer i min nya roll för R-Företagen.

Jag kände att jag mer än någonsin tidigare försummat mina närmaste och deras behov. Fast besluten att reparera eventuella skador och återuppbygga naggade förtroenden gick jag oförskräckt rakt in i ledigheten.

Jag tog ledigt från den 23:e -  men redan dagen efter, på julafton, började tankarna cirkla kring  frågor som berör mitt jobb. Det var när jag tillsammans med barnen såg de tradtionsenliga Kalle Anka-filmerna.

Jag reagerade på Tonys urdåliga ledarskap i Lady och Lufsen. När han först ber sin anställde att ordna ben åt sina gäster för att sedan skälla ut honom efter noter när han kommer tillbaka med ”maten”!

Så såg  jag hur dåligt informerade ”ledarna”  var om tjuren Ferdinands verkliga personlighet,  trots att han bevisligen i alla år varit mycket tydlig i sin kommunikation om vem han egentligen är – att han hellre luktar på blommor än att slåss.

Smått fascinerad av min ”upptäckt” kunde jag med mycket gott samvete förena nytta med sant nöje hela julen.

Vid flera tillfällen under lovet ville döttrarna titta på en tecknad film tillsammans med pappa, och varje gång fylldes jag av samma glädje och förväntan som de över vad filmen skulle komma att ge för upplevelser.
 
Naturligtvis hade vi väldigt olika upplevelser av samma film, men värdet av stunden var detsamma för oss och framförallt hade vi väldigt mysigt tillsammans.

  • Aldrig tidigare har jag varit så uppriktigt intresserad av att se tecknad film!
  • Aldrig tidigare har jag fått så mycket idéer och uppslag!

Tingeling har blivit en av mina absoluta tecknade favoritfilmer. Den behandlar lagarbete och värderingsstyrt ledarskap på ett så rakt sätt att budskapet omöjligen kan missuppfattas. 

Men framförallt visar den på ett så fantastiskt enkelt och pedagogiskt vis hur varje medarbetare är unik och har en egen talang.
En talang som ledaren måste hjälpa medarbetaren att hitta och utveckla. Lärdomarna är många för den som vill utvecklas som ledare och är modig nog att öppna sina sinnen på vid gavel.

Skulle du fråga någon av mina två små döttrar vad filmen handlar om så får du med stor sannolikhet helt andra svar. Men när jag gav mig tid att lyssna på deras argument och förklaringar så höjer man sin egen inlärning ytterligare till en ny nivå. 

Så den här helgen har jag verkligen lyckats vara en närvarande pappa, make och vän. Samtidigt har dessa veckor gett mer yrkesmässig reflektion än jag fått under hela det samlade arbetsåret 2009 sammanlagt.

  • Jag har fåttt fler infallsvinklar på svåra utmaningar.
  • Mitt sinne har blivit mycket öppnare.
  • Jag har fått  konkret kunskap. 

 Mina slutsatser av detta och tillika råd till alla egenföretagare är följande:

  1. TA LEDIGT.  Det är lönsamt på såväl kort som lång sikt, såväl för företaget som för människan.

  2. SE MER TECKNAD FILM. Lär av både det goda och det onda, effekter förargligt dolda i verkliga livet är här väldigt tydliga och pedagogiska.

Det blir ett ljust och framgångsrikt 2010. Det känner jag på mig!

Vi hörs om en vecka!     

/Mikael