Vill du eller måste du?

Malin Trossing

Publicerades: 30 november, 2015

bild_måsten_

Dags igen för mitt årliga tandläkarbesök. Som 70-talist med upp till tio hål varje år när jag var liten så har jag för många negativa minnen för att riktigt se fram mot dessa besök. Jag minns hur jag i mellanstadiet optimerade tiden inne hos tandläkaren, fort skulle det gå. Struntade man i bedövningen så kunde man laga ett hål och vara ute i väntrummet igen på mindre än tio minuter och på så sätt fick jag lite bonusledigt innan jag förväntades vara tillbaka i skolan igen.

Min tandläkare tittade på röntgenbilderna med koncentrerad blick. Jag förstod att det inte var goda nyheter. Han tittade på tänderna igen och konstaterade ”Vi måste dra ut din visdomstand”…

För många chefer är livet fyllt av måsten. Saker som hamnar på vårt bord, som är vårt ansvar. Saker som vi måste göra. Det kan vara allt från mail, möten eller vad det är som tar tid i just din organisation. Detta leder till att mycket av vår tid som chefer går åt till att reagera på dessa saker och lösa dem.

Allt som hamnar i vårt knä fixar vi, oavsett om det är kollegor, kunder, chefer eller någon annan som lagt det där. Tyvärr är det också så att desto duktigare vi är på att göra alla dessa saker, desto fler saker hamnar i vårt knä. Det leder till ännu fler telefonsamtal, ännu fler problem som skall lösas osv. och stressen är snart ett faktum.

Tänk om du slutade att alltid reagera på allt i din omgivning och istället funderade igenom vad som är viktigt för dig som chef. Hur vill du uppfattas i din ledarroll av dina kollegor, medarbetare och uppdragsgivare? Vilket är ditt ansvar och vad förväntar sig din chef av dig?

Med svaren på dessa frågor så kan du istället själv välja när och hur du skall agera på olika saker. Detta handlar både om vad du väljer att lägga din tid på, dvs. vilka saker som är viktiga för dig och vilka som inte är det. Saker som inte är viktiga för dig behöver du ibland våga säga nej till.

Men det handlar också om att ändra ditt synsätt i vardagen från att leva ett liv fyllt av måsten, som stressar dig, mot att istället välja ett liv baserat på saker som du vill göra. En så enkel sak som att byta ordet måste mot ordet vill har stor inverkan på din upplevelse av vardagen och är verktyg som ofta används vid stresshantering. För det är inte alltid vi i praktiken kan välja.

Jag måste inte dra ut min visdomstand. Jag vill dra ut min visdomstand. Jag vill faktiskt det, för vad är alternativet? Att jag får en infektion i tanden som sitter bredvid vilket i förlängningen kan leda till att jag får ännu större problem. Klart att jag vill dra ut den!

Jag vill skriva den här krönikan. För att det är kul och avkopplande. Det ger mig inspiration och varje gång jag får till en tänkvärd slutsats som jag kan dela med mig av till dig så blir jag glad och stolt. Självklart vill jag skriva för dig!

Sen vill jag tvätta, betala mina räkningar, hämta barnen i tid och laga kvällsmat. För hur skulle mitt liv vara annars? Inte så fräscht och roligt.

Vad vill du just nu? Vad vill du i din chefsroll? Gör inte saker för att du tror att du måste, det är nämligen väldigt lite som vi faktiskt måste här i livet, glöm inte det.

Dare to want!

//Malin Trossing