<![CDATA[]]>

5 nättrender som du bör ha koll på

Camilla Björkman

Publicerades: 2 februari, 2010

Häng på de nya nättrenderna. Det kan ditt företag tjäna på. Här är de fem senaste digitala trenderna. Flera har att göra med sociala medier. Det är webbyrån Impera som tagit fram årets fem viktigaste. Inspireras av dem här.

Realtid

Ständigt realtid, via t ex  Twitter och Facebook, där du uppdaterar nyheter konstant, som ligger bakom trenden. Ett annat exempel är kommunikationsverktyget Google Wave som man tror kommer att slå igenom i år. ”Wave” innebär att kommunikationen växer fram ungefär som en våg där textkommentarer, bild, film och annat material kontinuerligt läggs till av de som är inbjudna att delta i vågen. Detta kommer att inverka på den vanliga e-posten, som plötsligt känns hopplöst uråldrig.

Sociala broar
Företag har i flera år byggt in sociala funktioner på sin webbplats, som gästböcker, egna bloggar och omröstningar. Men när sociala nätverk (Facebook, Flickr, Youtube, Twitter och så vidare) växer fram så riskerar de sociala funktionerna på din hemsida att isoleras. Det blir också mindre intressant för dina besökare att interagera på din webbplats om det inte finns ett större sammanhang. Under 2010 kommer därför fler företag att använda stora sociala nätverk som funktioner på sin egen hemsida. Ungefär som ”sociala broar”.

Lyssna 2.0
Nu kommer fler verktyg som gör det möjligt för dig att ständigt ”lyssna” på dina kunder, det vill säga scanna av vad som sägs och skrivs om dig på nätet. Verktygen kommer dessutom att bli bättre på att hitta det som är relevant för dig och därmed filtrera bort mycket brus. För företag öppnar sig förbättrade möjligheter att lära känna sina målgrupper.

Sociala affärer
Sociala medier kommer för de flesta företag att bli en viktig arena för marknadsföring och försäljning, och det kommer att ske på kundernas villkor. Du som vill sälja kommer att tvingas anpassa dig efter kunderna för att få gensvar, vilket innebär en rad nya arbetssätt.

PC:n får konkurrens
Idag sker 98 procent av alla internetbesök från en PC/Mac. Men enligt en ny rapport från Microsoft kommer siffran att minska till 50 procent inom 5 år. Istället kommer mobiler, spelkonsoller och andra terminler att användas i allt högre utsträckning.

Källa: Impera