<![CDATA[]]>

”De ungas arbetslöshet hotar vår konkurrenskraft”

Redaktionen

Publicerades: 23 november, 2009

– Ungdomsarbetslösheten är inte bara en tragedi för de unga, utan är också ett hot mot landets konkurrenskraft.
Urban Bäckström och Svenskt Näringsliv tar nu initiativ för att minska arbetslösheten bland de unga.

– Trots att var tredje ung är utan jobb saknas det idag konkreta förslag och en vilja att förändra så att utvecklingen kan brytas. Både politiker, fack och företag måste våga tänka nytt. Det finns mycket att göra om vi bara vill och vågar, säger han.

Aktionen är en del i Svenskt Näringsliv offensiv inför valet nästa år. Han menar att landets slösar med de ungas kompetens genom att låta dem gå arbetslösa:

– Jag är helt övertygad om att dagens unga är historiens bästa generation, den mest IT-kunniga, välutbildade, beresta och sociala generationen någonsin. De unga representerar en tillgång som behövs mer än någonsin i svenska företag om vi ska klara den globala konkurrensen. Ändå ges var tredje ung människa inte chansen att bidra. Det är oacceptabelt, säger han.

Han radar upp en serie gamla och nya krav för att försöka få fler unga i arbete:

  • Bättre kontakt mellan skolan och näringslivet.
  • Reformering av LAS-reglerna.
  • Rimligare ingångslöner.
  • Bättre system för att företagen ska ta in praktikanter.

– Även företag som har sagt upp personal borde få ta in unga praktikanter. Kanske fokuserar Arbetsförmedlingens praktikplatser för ensidigt på dem som står längst från arbetsmarknaden, säger Urban Bäckström, som är vd i Svenskt Näringsliv.

Han har också en idé om att unga skulle få använda studiemedlet till lärlingsplatser i företagen istället för att kanske läsa ytterligare ett år på högskolan i väntan på jobb.