<![CDATA[]]>

Ge oss 1,3 miljarder, Saab!

Camilla Björkman

Publicerades: 13 januari, 2010

Saabs likvidatorer ska säga upp avtalen med återförsäljare och underleverantörer, vilket drabbar en mängd små och stora företag. I gengäld kräver de 1,3 miljarder kronor av Saab Automobile.

De två likvidatorerna Stephen Taylor och Peter Törngren styr sedan tisdagen Saab Automobile. De kommer snarast att säga upp försäljningsavtalen med återförsäljarna och leveransavtalen med underleverantörerna.

Men GM Återförsäljarförening kommer att kräva 1 miljard kronor i ersättning. Och underleverantörernas talesman Svenåke Berglie uppskattar deras krav till cirka 300 miljoner kronor, skriver Dagens Industri.

”Vi är beredda på att det kan bli tvister om våra krav men tänker inte backa”, säger Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen, till tidningen.

Ett 50-tal små och stora företag är underleverantörer till Saab. I Sverige finns även 45 bilhandlare med ett hundratal anläggningar som säljer bilarna.

– De svenska återförsäljarna är ju oerhört beroende av Saab, säger Peter Hallberg som är vd för Saab:s återförsäljarförening i Sverige till SVT. Just nu är 500-600 bilar beställda av återförsäljarna men bilarna är inte byggda än och i dagsläget vet man inte vad som händer med bilarna.

Dessutom är många av anläggningarna runt om i landet byggda för att sälja bilar från Saab, rapporterar SVT. Investeringarna är på flera hundra miljoner. Peter Hallberg bedömer att runt 1 500 personer hos de svenska återförsäljarna påverkas om Saab läggs ner.

– Våra återförsäljare har en jättelång tradition av att sälja Saab och stämningen är ju inte på topp.