Tillfälligt andrum för Saabs underleverantörer

Redaktionen

Publicerades: 20 februari, 2009

Småföretagen som är Saabs underleverantörer kan andas ut – men bara tillfälligt. GM har lovat att betala deras fakturor, trots fredagensn rekonstruktion.

Beskedet är avgörande för att Saab ska ha chans att leva vidare.Redan på torsdagen stoppade ett företag, lilla P-E Plast i Värnamo, leveranserna till Saab:s fabrik i Trollhättan, av rädsla för att inte få betalt. Men efter GM:s besked är tongångarna mer positiva.

– Så fort vi vet villkoren och kan acceptera dem börjar vi leverera igen, säger P-E Plasts vd Patrik Ekwall till di.se.

Enligt Sven-Åke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen, riskerar Saab:s leverantörer att förlora 1,7 miljarder.

Saab har nu satts under rekonstruktion, men chanserna att rädda biltillvertkningen bedöms som små. Men ändå ska GM fortsätta att betala underleverantörer så länge det tillverkas bilar i Trollhättan.

Det är 1 340 företag som har fordringar på Saab Automobile. Det framgår av en 24-sidig bilaga till rekonstruktionen som lämnats in till tingsrätten i Vänersborg.

Ett 50-tal små och stora föreetag som är underleverantörer till Saab. Totalt syselsätter de 15 000 anställda.

Den europeiska branchorganisationen för underleverantörer, Clepa, menar att så många jobb kan fösvinna hos underleverantörer om Sabb läggs ner.

– Läget är fruktansvärt allvarligt. För många blir detta droppen som kan få dem att falla, säger Lars Holmqvist, chef för Clepa till DN.

De finns många småföretag som enbart har Saab som kund och som nu håller på att ge upp hoppet.

Men regeringen säger nej till stöd.