<![CDATA[]]>

Nya affärer för Saabs underleverantörer

Camilla Björkman

Publicerades: 24 februari, 2010

Igår kom Spyker och GM äntligen överens om alla punkter på det slutgiltiga Saab-avtalet. Det kan betyda nya affärsmöjligheter för de småföretagare som är underleverantörer till Saab. Men oron är också stor för att inte få betalt.

Det var ett glädjande besked för alla de småföretagare som är Saabs underleverantörer att avtalet igår äntligen blev klart mellan Spyker och GM. Nu kan affärerna börja rulla.

– Det är så klart glädjande. Och lyckas Saab med försäljningen av den nya 9-5:an kan det här bli riktigt roligt, säger Svenåke Berglie, vd för FKG som företräder underleverantörer i fordonsindustrin, till Dagens Industri.

Svenåke Berglie berättar att han igår pratade med en underleverantör som redan fått en ny order.

– Jag vet att många leverantörer ser affärsmöjligheter i det här. Saab måste ju börja bygga upp en egen leverantörsstruktur så småningom. Tidigare har man varit helt hänvisad till det som GM har haft på sin lista, säger han.

Men med det glädjande beskedet kommer skepsis hos småföretagarna som levererar till Saab. Eftersom många hade problem med att få betalt när Saab skulle säljas är de oroliga att de inte kommer att få betalt nu heller. En lösning, tror Svenåke Berglie, är att de kräver kontant betalning.

– De kommer inte att leverera en pryl om de inte får betalt, slår han fast i DI.