<![CDATA[]]>

Glad sommar för turistföretagare

Camilla Björkman

Publicerades: 20 juli, 2012

Antalet utländska turister stiger i Sverige. Under 2011 ökade turismens omsättning med 6,4 procent, rapporter Tillväxtverket. Mest spenderar finnarna och norrmännen.

Alltfler utländska turister besöker Sverige – och spenderar pengar gör de också.

Under 2011 ökade turismens omsättning med 6,4 procent till 264 miljarder kronor. Och exportvärdet, som mäter utländska besökares konsumtion i Sverige, ökade med 9,3 procent under 2011. Sedan 2000 har det ökat med hela 143 procent.

Det visar en rapport från Tillväxtverket.

Där kan man också läsa att turistsektorn bidragit med 31 500 nya jobb sedan år 2000. Det är en ökning med 24 procent – vilket kan jämföras med den totala sysselsättningen i Sverige som har ökat med cirka sju procent.

Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet säger att det globala resandet fortsätter att växa och att Sverige har goda förutsättningar att ta del av den tillväxten:

– Vi har attraktiva resmål och anläggningar och natur och kultur som i förädlad form är vad både fritids- och affärsresenärer förväntas efterfråga.

Som småföretagare är det dock turister från Finland och Norge du ska satsa på, i alla fall om du går efter vilka som bränner mest pengar i Sverige.

I snitt spenderar utländska turister 750 kronor om dagen. Men finnarna handlar för 1 045 kronor per person och dag, följt av norrmännen som ligger på 884 kronor.

Även amerikanska turister plockar i genomsnitt fram plånboken mer och spenderar 829 kronor om dagen i Sverige.