<![CDATA[]]>

Allt mindre semester för småföretagarna

Camilla Björkman

Publicerades: 9 juli, 2013

Var tredje småföretagare tar inte ut mer än en semestervecka i sommar och många av dem får nöja sig med enstaka lediga dagar, visar en ny undersökning.

Det blir allt mindre ledighet för Sveriges småföretagare, enligt en ny undersökning från Företagarförbundet och ekonomiföretaget Visma.

Den visar att var tredje småföretagare, 32 procent, tar ut högst en veckas semester. För två år sedan var de 28 procent. Sju av tio önskar att de kunde ta ut mer sommarsemester.

Mats Assarsson, ordförande i Företagarförbundet, säger att det både är en bra och dålig trend:

− Kortare semestrar kan dels bero på att företagen har mycket att göra, dels på att myndigheternas rapporteringstryck på företagarna är fortsatt högt.

Framförallt beror företagarnas korta semestrar på att verksamheten kräver att de är där för sina kunder. Andra förklaringar är bristande lönsamhet och högsäsong på sommaren.

Samtidigt säger 18 procent att ingenting hindrar dem från att ta mer semester. Och så dåliga är inte alla småföretagare på att ta ledigt: varannan person uppgav i undersökningen att de tog tre semesterveckor eller mer.

Bäst på att ha semester var företagarna i Jönköpings och Västerbottens län. Där är ledigheter på minst tre veckor mest förekommande i landet.

De kortaste sommarsemestrarna har företagarna på Gotland och i Blekinge och Kalmar län.