Snart nytt år. Dags för en riktig omstart? FOTO: GETTY IMAGES

Hitta glöden igen – gör en omstart!

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 10 december, 2018

Alla behöver en omstart då och då, för att hitta ny motivation eller för att helt enkelt fortsätta vara relevant för sina kunder.
– Men det gäller att skapa utrymme för att kunna starta om, menar Olof Röhlander.

Visst hade det varit skönt om man hade varit lite som en dator. Haft en tydlig på- och
avknapp där man kan välja Omstart. Med ett enkelt knapptryck skulle hela disken gås igenom, skräp rensas ut ur systemet och vi skulle känna oss om inte pånyttfödda så lite renade, lite rörligare.

Olof Röhlander. FOTO: PONTUS HÖÖK

LÄS OCKSÅ: Lyckas som serieentreprenör

Olof Röhlander, en av årets sommarpratare och flitig föreläsare för bland annat småföretagare och entreprenörer och tillika mental tränare, är aktuell med nya boken Omstart. Upprinnelsen var hans egen känsla av att inte känna sig lika motiverad som vanligt. Sambon nämnde ordet omstart – och det fastnade direkt!

– Omstart betyder en yttre eller inre förändringsprocess i syfte att få till en positiv utveckling. Det bygger rätt mycket på ordet förändring. Jag tycker att det finns en hoppfullhet kring ordet, en framåtrörelse. Skillnaden mellan omstart och nystart är att med nystart river man upp trädet med rötterna och börjar på ny kula. När man startar om värderar man i stället det man redan har i sin erfarenhetsbank; man tar med det bästa och vädrar ut det andra, säger Olof.

Nödvändig förändring

När han började intervjua människor i sitt researcharbete insåg han snart att alla inte delar bilden av hoppfullhet. En omstart kan av en del ses som lite skrämmande. En del kan känna sig hotade av förändring. Men för en företagare är förändring nödvändig, förr eller senare. Och sedan digitaliseringen började, snarare förr än senare.
– Nästan alla som driver eget och som jag pratat med har fått starta om någon gång. Det kan handla om att rebranda sig själv eller hitta nya vinklar på befintliga tjänster och produkter. Det blir ganska naturligt. Det är människor som har örat mot marken som anpassar sig efter utbudet och efterfrågan som finns, säger Olof.

Ett sätt kan vara att göra som SF, som börjat hyra ut sina biografer på dagtid, i stället för att låta dem stå tomma.
– Man såg efterfrågan på konferenslokaler och fick en intäkt under tider då biosalongerna annars stod tomma. Det är smart tänkt och visar på den kreativa hjärnan – att kunna ställa in sig på att se möjligheter. Det är ett eget mindset att våga ömsa skinn. Det behöver vi göra regelbundet, det håller en alert. Det är många i det här landet som är i omställning just nu.

Olof ser flera olika grunder för omställning. Den första är den påtvingade. Den som kommer av att efterfrågan på ens produkter/tjänster helt enkelt sjunker.
– Ur desperation kan kreativitet födas. Desperation kan vara bra om den kan kanaliseras till kreativ energi.

Starta om med lekfullhet

Den lekfulla omstarten kommer i stället i miljöer där man ständigt jobbar med förbättringar. Man har en idé om att bra alltid kan bli bättre.
– Då är man inte pressad till förändring utan har det mer som arbetsmetod. Titta på till exempel Ramlösa och Loka som satt nya namn på mineralvattnet. Det är ju inte för att man inte säljer mineralvatten längre, utan för att någon kom på en idé. Kanske kände man att man kört slut på nya smaker och testade namn i stället. Det är en klassisk rebranding, säger Olof.
För att kunna få till en omstart på riktigt krävs det som de flesta tycker sig lida brist på: Tid och återhämtning.

Det är när vi varvar ner – och gärna håller oss lagom sysslolösa – som tankarna kan börja ta nya vägar. Idéer föds och vi ser allt det vardagliga ur ett nytt perspektiv. Olof pratar om vikten av att skapa fria ytor.
Det är ingen slump att många börjar hösten med en kickoff. Detta är en perfekt tid att starta om.
– Terminsstarter, bokslut, kickoffer – allt det här är ju klassiska omstartsord. På hösten kommer folk tillbaka efter semestern, förhoppningsvis med ny energi. Då kan man se det som något hoppfullt, som spelar en i händerna.

Skapar ytor på promenader

Själv skapar Olof sina ytor genom att gå långa promenader. Då kan han reflektera och bena ut saker och ting. Andra gånger måste han byta miljö helt.
– Ibland måste man lämna fysiskt. Då kan jag behöva lämna landet för att kunna plocka ihop mig med ny energi. Det är inte konstigare än att en elitidrottare behöver vila. Det är under vilan som musklerna växer.

När man väl skapat sina ytor kan man försöka visualisera en låda där man samlat alla sina erfarenheter och minnen, allt man varit med om. Ens egna unika verktygslåda.
– Gör en sortering för att göra lådan lättare när du ska springa. Kolla i lådan – behöver du plocka in för nytt? Kanske behöver du mer energi genom att anställa en ny person från en helt annan bransch? Finns det saker som är gamla och beprövade men som det går att hitta en ny vinkel på? New old school, som man brukar kalla det, säger Olof.

Sedan var det just det där med att lätta på lasten. Att våga släppa taget. Ibland kan det vara väldigt jobbigt.
– Ja det är klart. Låt säga att du hamnat i konflikt med en samarbetspartner eller kollega. Svek och förluster brukar sitta kvar länge. Omstartens syfte är att kunna släppa sådana saker, kanske resulterar det i att gå skilda vägar. Det viktigaste verktyget du har är glöden, drivet. Så länge du har det är jag övertygad om att det går att hitta vägar framåt.

5 frågor att ställa dig själv

  1. Vad har jag lärt mig om mig själv den senaste tiden?
  2. Hur kan jag använda mig av det som har hänt för att skapa en bättre framtid?
  3. Vad krävs för att jag/vi ska kunna starta om?
  4. Vilket ansvar bör jag själv ta för det som har hänt – och för att komma vidare?
  5. Vad behöver jag hjälp och stöd med just nu?

Starta om i 7 steg

OMSTÄLLNINGEN: Acceptera nya förutsättningar. Hur ska du hantera dem? Klipp banden till det förflutna. Ju längre du klamrar dig fast vid det förflutna, desto mindre tid har du kvar till det nya.
MENINGEN: Hitta mening i även tuffa motgångar. Varför vill du ha en förändring? Sortera dina ’därför’!
STYRKAN: Var tydlig med vad du vill inför dig själv och boosta ditt självförtroende. Det går att träna upp.
TÄNDNINGEN: Öppna upp för nya intryck, bli nyfiken. Våga säga ja i stället för nej. Det kan bli gnistan som får dig att tända.
AKTIVITETEN: Vänta inte på att rätt saker ska hända. Sätt fart!
RYCKET: ”Gör en Kalla” – sätt in ett ryck i uppförsbacken och överraska dina medtävlare. Men här handlar det om att leta efter små saker som kan ge hävstångseffekt. Ett telefonsamtal eller ett bra möte.
TILLITEN: Träna upp din tillit till din egen förmåga. Se på vad du klarat tidigare i livet och på människor som tror på dig. Du klarar din omstart!