<![CDATA[]]>

Olof Röhlander: Så lyckas du med företaget

Ebba Arnborg

Publicerades: 4 mars, 2015

Vilken avslutning på Driva Eget-dagen! Olof Röhlander, en av Sveriges mest kända inspiratörer berättade personligt och inspirerande hur man man lyckas med företaget, och rev ner skratt, applåder och jubel.

Motivationsföreläsaren Olof Röhlander avslutade Driva Eget-dagen i Stockholm den 4 mars. Han har drivit eget i 15 år.
– Att starta eget är som att sätta sig i en Porsche, det är väldigt svårt att gå tillbaka till en Opel efter det, säger han.

Han berättar om sina föräldrars företagarhistoria, med svackor och konkurs men efteråt också vändningar och karriärframgångar – och river ner höga applåder.
– Någon kanske undrar ”varför berättar han det här, det var väl inte inspirerande? När kommer det inspirerande?” Det kommer, men jag berättar det här för att du ska inse att om det här är det värsta som kan hända så är det inte så farligt.

Dessutom gav han sina bästa råd för hur du får företagandet att bli som du tänkt dig. För som hans bok heter: Det blir alltid som man tänkt sig. Här är några av dem:

Försök igen – och igen
Ge inte upp. Framgång föder framgång. Olof håller upp en rubikskub och frågar:
– Hur blir man bra på att lösa den här? Genom att öva. När man har fått en sida av kuben klar då går det ganska bra, men sedan ska man lösa en sida till och då får man problem. Då får man skruva lite till, och det kan bli både bättre och sämre. Men det är bättre att försöka och att misslyckas än att aldrig ha försökt. Kom ihåg, de flesta problem du stöter på ska in i en parentes.

Älta inte
– Många av oss som driver eget har förstått hur destruktivt ältande är. Det kan vara givande, men bara till en viss punkt. För varje gång du tänker på det här, tänker du inte på det där. Varje beslut har du valt bort något annat. Livet är en inställningsfråga.

Bli din egen bästa vän
– Det är när det är natt du ska tänka dag. Det är i en svacka du ska vara snäll mot dig själv. Spara de tuffa frågeställningarna tills det börjar gå bra igen. Då kan du se på det med nyktra ögon. Bli inte din egen värsta fiende. Det är så lätt. Den inre blodhunden får vittring. Men alla borde testa att vara egenföretagare, det är en enorm personlig utveckling. Till och med när det går dåligt vinner man.

Bli glad när det ringer
Det behövs en aktivitet, en efterfrågan på det du gör.
– Kommer du ihåg när du var liten och det ringde – vad glad man blev!

Bestäm dig
– Är du en äkta företagare som verkligen bestämt dig eller gör du det lite på prov? Ställ dig själv mot väggen. Gör det viktigare än det någonsin varit så kommer det att hända saker.

Var i ditt esse – delegera
Ingen är bäst på allt. En vanlig dag ska du så ofta som möjligt vara i ditt esse. Delegera i största möjliga mån bort uppgifter som du inte är bra på.

Ha fingret i luften – och på hjärtat
Kombinera att både lyssna på marknaden och dig själv.
– Då och då behöver du ha fingret i luften och ta reda på vad marknaden efterfrågar och vad konjunkturen säger. Men ibland behöver du ha fingret på hjärtat och göra det du själv vill.

Framrutan ska vara större än backspegeln
Du är inte ditt förflutna – du är dina beslut. Backspegeln är livsviktig men den behöver inte vara gigantisk och du behöver inte stirra i den. Detsamma gäller sidospeglarna.
– Jag slutade titta i sidospeglarna för flera år sedan. Ha en inre kompass, tänk inte bara på vad andra gör utan var trygg i dig själv och dina beslut.

Ha mycket humor
Med hjälp av humor får du hälsosam distans till livet och då får du handlingsalternativ.
– I varje haha finns ett aha.

LÄS OCKSÅ:  Olof Röhlanders debutbok “Det blir alltid som man tänkt sig” har gjort succé. Men ett bakslag gjorde att den nästan inte blev av. ”Det var en enorm motgång och jag kände mig helt tom inuti” berättar han. Läs den inspirerande historien som förändrade hans liv här.

 

KOM PÅ NÄSTA DAG!
I slutet av mars är det dags för nya Driva Eget-dagar i Göteborg och Malmö. Läs mer och anmäl dig här!