Franchise – så funkar det!

Redaktionen

Publicerades: 26 november, 2018

Nyfiken på att driva företag, men vill inte göra hela jobbet själv? I så fall kan franchise vara ett alternativ. Då utnyttjar man ett redan fungerande affärskoncept mot en kostnad.

Vår poddgäst är Marie Myrlund, som driver Wayne’s Coffee i Hudiksvall. Hon berättar om såväl för- som nackdelar.

LYSSNA PÅ PODDEN HÄR!

Vi på Driva Eget får massor av frågor från läsare om skatter, redovisning och allt annat som hör ihop med att driva eget. Det får kunskaps- och utbildningsföretag Björn Lundén Information också. Därför har vi en gemensam podd: Drivaegetpodden, om allt som har med företagande att göra.

#47. Driv eget tillsammans – Marie på Wayne’s berättar hur det är att vara franchiseföretagare

Att driva franchiseföretag skiljer sig åt från att driva ett fristående företag. Franchising innebär att den som äger ett affärskoncept erbjuder andra att ”mot ersättning få nyttja konceptet för egen affärsverksamhet”.
Vi är nyfikna på fördelarna och nackdelarna med det här sättet att driva företag och har därför träffat franchisetagaren Marie Myrlund som driver Wayne’s Coffee i Hudiksvall. Marie sitter även med i franchiserådet så är det någon som har koll är det hon.
Lyssna på avsnittet här.

#46. Slipp bokföringen med Lars företag

I förra avsnittet tog vi upp vikten av att förstå det här med bokföring när man driver eget. I det här avsnittet fortsätter vi på samma tema men tar upp aspekten att man inte behöver vara så insatt i praktiska bokföringskunskaper idag — tack vare moderna verktyg och digitalisering.
Vår podgäst, Lars Olsson är VD för företaget Slipp Redovisning, vars affärsidé är att koppla ihop företagare med redovisningsbyråer genom effektiva och välpaketerade redovisningstjänster via digitala kanaler.

#45. Olle förklarar hur bokföring fungerar
Att starta företag och förverkliga sin affärsidé är en dröm för många. Inte lika många drömmer om att en dag förstå hur bokföring fungerar och varför man måste bokföra. I det här avsnittet reder vi ut begreppen, lär oss vad krångliga bokföringsord betyder och ställer alla frågor som du kanske inte vågat fråga.
Vår poddgäst är bokföringsexperten Olle Eriksson, som jobbat med redovisning i många år och är en uppskattad kursledare på området. Olle besvarar våra frågor och lär oss grunderna i hur bokföring fungerar.
Lyssna på avsnittet här.

#44. Björn Lundén – den ofrivillige företagaren

Många säger sig vara målinriktade och menar att det är vägen till framgång. Andra nämner ledarskap som en avgörande framgångsfaktor. Björn Lundén, känd som framgångsrik företagare i ekonomi- och företagarkretsar, menar att allt till stor del handlar om tillfälligheter och en gnutta tur. Och hierarkiskt ledarskap i företag ställer han sig helt oförstående till. Det handlar inte om att vinna krig, utan om att respektera varandra och ha kul på jobbet. Häng med på Björns resa från Östermalm, via gröna vågen till Hälsingland som getfarmare och till att så småningom driva ett företag med hundra anställda. Eller som han skulle uttrycka det – ett företag som drivs av hundra anställda.
Lyssna på avsnittet här.

#43. Helena lär dig bli en supersäljare

Helena Lehmus, grundare och VD på Stockholm Sales Institute har en minst sagt en kometkarriär som supersäljare i bagaget. Med en bakgrund inom marknadsföring/försäljning på BMW Sverige och senast, och som försäljningschef på exklusiva magasinet Connoisseur, där hon år efter år lyckades dubblera sin årliga försäljningsbudget. Men den extremt ambitiösa Helena klarade till slut inte av att fortsätta. Hon gick från att vara ”den bästa säljaren på 20 år” till att inte orka gå upp ut sängen på över tolv månader.

Lyssna på avsnittet här

#42. Framgångssagan från Farsta

Vladimir Ruzic är en framgångssaga av stora mått! Från uppväxten i förorten Farsta, med en framtidsutsikt som för många ofta landar i kriminalitet  – till att vara framgångsrik egenföretagare och en maktfaktor att räkna med.

Lyssna på avsnittet här

#41. Gigstr – Om gigekonomi och gigbaserade jobb

Finns det småföretarnytta i gigekonomin? Absolut, enligt Rasmus Solholm, grundare och VD för gigappen Gigstr som är ett slags Airbnb för studentjobb. 28% av landets arbetsföra befolkning jobbar på ett eller annat sätt gigbaserat. Det kan röra sig om frilansande studenter, kodare, konsulter eller journalister, där den gemensamma nämnaren är att de kan anlitas mer flexibelt och behovsbaserat än en vanlig anställd. Är du intresserad av att höra varför och hur småföretagare kan spara tid, admin och pengar på att anlita istället för att anställa? Lyssna på vårt avsnitt med Rasmus Solholm.

Lyssna på avsnittet här

#40. Sammanfattning från Almedalsveckan 

Under Almedalsveckan 2018 fanns redaktionen på BL Info Nyhetstjänst på plats för att bevaka dina intressen. Vad lovar de olika partierna inför valet när de kommer till företagande och skatt, med mera? I följande podavsnitt redogör de för vilka vallöften som gavs under politikerdagarna.

Lyssna på avsnitt 40 här.

#39. Sommarnyheter för företagare

I detta avsnitt berättar och diskuterar Ulf Svensson och Thomas Norrman främst om de nyheter som träder ikraft 1 juli.
Mitt under den svenska högsommaren, när de flesta svenskar ägnar dagarna åt allt annat än att fundera över t ex personalliggare, månadsuppgifter på individnivå och skattefri sjukvård som blir skattepliktig, träder en hel del viktiga nyheter ikraft. Sol och nyheter i en härlig kombo – ta gärna med Ulf och Thomas till stranden – lyssna på vad de har att säga om sommarens nyheter.

Lyssna på avsnitt 39 här!

#38. Nu går GDPR-tåget

Rappa svar på de viktigaste GDPR-frågorna för småföretagare – t ex, får jag inte längre maila lönebesked, vad kostar det att göra fel, hur gör jag en inventering och en personuppgiftspolicy, vilka måste jag skriva biträdesavtal med, vart vänder jag mig för att få hjälp, är allt det här Facebooks fel?

#36. Högstadieläraren som sadlade om och startade Lexington

Kristina Lindhe valde 1997 att sadla om från jobbet som högstadielärare för att satsa fullt ut på sitt intresse för mode och inredning. Hon lanserade sitt inredningsföretag som sedermera blev Lexington och idag är företaget börsnoterat och återfinns på den globala marknaden inom hemtextil och kläder.
I det här avsnittet får du veta mer om Kristina Lindhes affärsidé, den resa företaget gjort sedan starten och vad som egentligen ligger bakom framgångarna.

Lyssna på avsnitt #36 här

#35. Nya härliga skattenyheter med Ulf och Thomas

I detta avsnitt berättar och diskuterar Ulf Svensson och Thomas Norrman om ett stort antal av de nyheter som just nu är aktuella inom skatteområdet men även andra nyheter som berör dig med eget företag, bland mycket annat diskuterar dessa herrar följande nyheter:

· Nytt på bilfronten – Bonus-malus-system och förmånsbeskattning av trängselskatt
· Heta nyheter ur budgetpropositionen som trätt i kraft 1 januari 2018.
· Fler branscher omfattas snart av krav på personalliggare
· Månadsuppgifter ersätter årliga kontrolluppgifter
· ”Lyxsporter” och friskvårdsbidrag
· Gåvor och 60-kronan vid representation

Lyssna på avsnitt #35 här

# 34. UF-företagaren Adrian är framtidens entreprenör

Många framgångsrika egenföretagare har börjat sin företagarkarriär som UF-företagare under sina gymnasieår. En av dessa är Adrian Skoglund som driver UF-företaget Sweet Times Media Group som lanserat en mobilapp i samarbete med etablerade stora och välkända företag.

Deras affärsidé är att erbjuda sina kunder en reklamfinasierad spelapp som heter Memblock baserat på det klassiska bordsspelet Memory.

Vi träffade Adrian för en pratstund och blev mäkta imponerade av hans drivkraft och ambitioner inför framtiden.

Lyssna på avsnitt #34 här

#33 – Han vill hjälpa små företag att växa

Att Emil förtjänar epitetet ”serieentreprenör” var tillräckligt för oss att bli grymt nyfikna! Vad driver honom? Och vad är det som gör att man driver en hel serie företag – det här med att skapa nya verksamheter om och om igen? Lyssna och lär i säsongens första avsnitt av Drivaegetpodden.

Lyssna på avsnitt #33 här

#32-Årsplanering, skatt och bokföring

Runt årsskiftet uppkommer många frågor för dig som driver företag. Hur gör jag i bokföringen inför bokslutet, vad måste jag göra när det blir ett nytt verksamhetsår, vilken inkomst ska jag sikta på för att få bästa skatteutfall, hur ser jag till att inte missa några avdrag och skattereduktioner? I det här avsnittet pratar skatteexperten Ulf Svensson och småföretagsrådgivaren Marie Nyholm om det du bör tänka på kring årsskiftet. Vi tar t ex upp skatteplanering både för företaget och för dig privat samt våra tips och råd om hur du på bästa sätt kan sköta ditt företags bokföring, fakturering och övrig administration.

Lyssna på avsnitt #32 här

#31– Träning för hela slanten

I detta avsnitt träffar vi grundarna av Swiftr, Fanny Sjöström och Johanna Sjögren, som sa upp sig från sina dåvarande karriärer och satsade helhjärtat på att driva eget istället. Med egna träningskonceptet Swiftr förmedlar de nu ”träningsglädje med oändliga valmöjligheter” vilket såklart vi tycker låter jättespännande. Vad innebär det liksom och hur ser marknaden ut? Allt det får ni svar på i detta avsnitt.

Lyssna på avsnitt #31 här

#30 – Ny spännande marknad

Karl Setterberg är en av de första i Sverige som har gjort stora affärer på virtuella varor, framförallt olika attribut inom datorspelet CS:GO. Föråldrade momsregler har gjort att Skatteverket just nu håller på att granska verksamheten och Karl förklarar ingående hur Skatteverket idag tolkar detta, hans verksamhet och hur skattereglerna just nu bromsar många ungas driv och framfart inom samma marknad. Lyssna och få en större inblick i denna nya växande och spännande marknad.

Lyssna på avsnitt #30 här!

#29 – Skattenyheter för företagare

I detta avsnitt berättar Ulf Svensson och Thomas Norrman om några intressanta nyheter för företagare som trätt i kraft 1 juli 2017. De tar även upp och kommenterar en del av regeringens förslag i budgetpropositionen för 2018. Förslag som berör företagare och även vissa andra ”plånboksfrågor”.

Vi får t ex höra om höjda bilförmånsvärden, flygskatt, personaloptioner, höjt SGI-tak, högre skatt på ISK och kapitalförsäkringar, lägre skatter för pensionärer och sjuka, stopp för skattefri sjukvård, LEI-koder och mycket, mycket mer i nyhetsväg.

Lyssna på avsnitt #29 här!

#28 – Ett etiskt företag som vill göra livet enklare för kvinnor

I det här avsnittet träffar vi Daniella Peri och Nova Hoffman Bermejo som har startat företaget Yoppie – Your Happy Period – med målet om att göra alla kvinnors mens lite bättre. Genom att prenumerera på deras produkt ser kvinnor till, på ett smidigt sätt, att alltid ha tillgång till mensskydd. Men deras affärsidé sträcker sig även bortom själva idén om att tillhandahålla tamponger via postorderservice. Yoppie uppmärksammar såväl globala mensrelaterade kvinnoproblem som miljöaspekterna i samband med tillverkning. Daniella och Nova är verkliga förebilder inom etiskt företagande.

Lyssna på avsnitt #27 här

#27 – Framgångsrika entreprenörer vid sidan av jobbet

Både när Ida Gabre Brånby, och senare Anna Eriksson Öhlin, skulle gifta sig ville de ha snygga festskor, men utan klack. Det visade sig dock vara hart när omöjligt att få tag i. Denna till synes smala nisch har de därför, genom sitt företag HEELOW, gjort till sin – vid sidan av sina ”vanliga” jobb som jurister. I podden berättar Ida och Anna om hur de fått snurr på sitt företag, hur de arbetar med designen av skorna och vad de lärt sig genom sitt företagande så här långt. En inspirerande och lärorik resa.

Lyssna på avsnitt #27 här

#26 – Från idé till succé

Den 29 juli 2017 livesände vi #Drivaegetpodden direkt från scenen Diskussionen på festivalen Hudikkalaset. Gäster i detta avsnitt är modeentreprenören Sebastian Tomic (Grand Frank) och festivalgeneralen och musikentreprenören Erik Ohlsson (Jubel AB) som har gemensamt att de började med en liten idé som sedan snabbt växte till stor succé!

Lyssna på avsnitt #26 här

# 25– Hobbyer blev framgångsrika företag

Den 28 juli 2017 livesände vi #Drivaegetpodden direkt från scenen Diskussionen på festivalen Hudikkalaset. Gäster i detta avsnitt är couturedesigner Frida Jonsvens och deckarförfattare Gabriella Ullberg Westin som har gemensamt att de tagit sin hobby och gjort den till framgångsrika företag med stor succé! Intervjuar gör Maya Sundlöf från BL och Karin Snell på HNA (Hudiksvalls Näringslivsbolag).
I podden berättar gästerna om sina framgångshistorier och hur de lyckats.

Lyssna på avsnitt #25 här

#24 – Framgångssagan Flippin Burger

I det nya avsnittet av vår podd träffar vi Jon Widegren, grundare av den Stockholmsbaserade restaurangen Flippin Burgers som med sitt nytänk höjt kvalitetsnivån rejält på denna amerikanska klassiker. Vi pratar om allt från affärsidé, marknadsplan, crowdfunding, hans blogg som berättar om alla burgare han provade i USA för att hitta den perfekta burgaren, till deras framtidsplaner (Lådan – deras nya projekt/restaurang).

Så ta dig tid att lyssna på en framgångshistoria av rang!

Lyssna på avsnitt #24 här

#23 – Vilka skatteregler gäller i CS GO?

Försäljningen av virtuella varor ökar och många funderar på hur det funkar med moms och beskattning. Det reder vi ut i detta avsnitt. Du får även en begriplig genomgång av andra viktiga företagarnyheter just nu, bland annat nya 3:12-reglerna (skatt och utdelning i mindre aktiebolag), budgetförslaget (som regeringen lagt fram), amorteringskrav, månatliga kontrolluppgifter för arbetsgivare, mm.

Lyssna på avsnitt #23 här

#22 – Så skaffar du guldläge på webben

60 % av dina potentiella kunder på nätet klickar på toppresultaten. Det är skäl nog att ta seriöst på sökoptimering. Lägg till att det är något alla kan göra, att det kräver kunskap snarare än kapital – och du inser nog att det här kan vara intressant även för din verksamhet. I den här podden förklarar Michael Wahlgren, grundare av Pineberry, hur du med enkla medel ökar din synbarhet i både sökmotorer och på Facebook. Att lyssna på Michael Wahlgrens poddavsnitt är väl investerad tid för alla som vill öka sina intäkter.

Lyssna på avsnitt #22 här

#21 – Bygg en pengamaskin med Google AdWords

Bara i Sverige görs fler än 50 miljoner googlingar. Varje dag. Genom smart AdWords-annonsering kan du nå mängder av potentiella kunder i precis rätt ögonblick. När din annonsering blivit lönsam har du skapat en pengamaskin som arbetar åt dig även när du sover. Är du nyfiken på hur man ska tänka för att lyckas med sin AdWords-strategi? Missa då inte den här podden där Michael Wahlberg, grundare av Pineberry, delar med sig av sina kunskaper.

Lyssna på avsnitt #21 här

#20 – Partykungen – från idé till miljonomsättning

I det här avsnittet träffar vi Joel Svensson, grundare av skämt- och partyprylsföretaget Partykungen. Joel berättar om företagets väg från starten 2009 till dagens omsättning på över 100 miljoner kronor. Du får även veta mer om hur Partykungen tänker kring marknadsföring, affärsidé och digitalisering. För dig som redan är eller funderar på att bli företagare är det dessutom intressant lyssning när Joel ger sina bästa företagartips!

Lyssna på avsnitt #20 här!

#19 – Tänk på det här när du skriver avtal – undvik att bli stämd

Vad är viktigast att tänka på när man skriver olika slags avtal? Hur undviker man tvister och skadestånd? Vad ska man avtala om när man driver företag tillsammans med en kompanjon? I det här poddavsnittet träffar du Louise Rodebjer, advokat på Wistrands Advokatbyrå och specialiserad på bolagsrätt och kommersiella avtal. Vi får ta del av hennes erfarenheter som advokat och rådgivare i frågor om exempelvis aktieägaravtal, köpeavtal och samarbetsavtal.

Lyssna på avsnitt #19 här!

#18 – Följer du lagen på webben? Experten reder ut

I det här poddavsnittet intervjuar vi John Olsson, biträdande jurist på Wistrands Advokatbyrå och specialiserad på media- och marknadsrätt. Vad får man skriva och säga i sociala medier, på webben och i marknadsföringen? Vilka bilder får man använda och hur undviker man att göra upphovsrättsliga intrång? Vilka är de viktigaste frågorna att tänka på som företagare när det gäller konkurrens- och marknadsfrågor? Du får också höra svaret på bonusfrågan; Är det kul att jobba som jurist?

Lyssna på avsnitt #18 här!

#17 – En djupdykning i vårens skattenyheter

Driva Eget-podden djupdyker i regeringens vårproposition och analyserar hur förslagen påverkar dig och ditt företag om förslagen genomförs. Vi belyser bland annat ändrade utdelningsregler, sänkt bolagsskatt, höjd inkomstskatt för höginkomsttagare och sänkta arbetsgivaravgifter för nyanställare.

Lyssna på avsnitt #17 här!

#16 – Fanny Staff – bloggare, bröllopsfixaren och företagare

I det här poddavsnittet träffar vi Fanny Staaf som efter några år i New York och Australien är bosatt i Stockholm där hon driver Fanny Staaf Events med inriktning på bröllop och andra events. Hör Fanny berätta om sin spännande verksamhet och ta del av hennes tankar kring det här med företagande.

Lyssna på avsnitt #16 här!

#15 – Allt du behöver veta om semester

Vi gör en tillbakablick på den svenska semestern och utvecklingen som lett fram till dagens 25 semesterdagar per år. Du får dessutom en genomgång av semesterberäkning, förskottssemester, sparade dagar och vad som gäller för nyanställda.

Lyssna på avsnittet #15 här!

#14 – De revolutionerade bokbranschen

Bokutgivning är en bransch som andas tradition. Förlagen har länge suttit på makten och tagit den betydande delen av intäkterna. Nu förskjuter Vulkanisterna spelplanen till författarnas fördel. I det senaste poddavsnittet träffar vi Peter Norrman och Alexandra Torstendahl, vd respektive förlagschef på Vulkanisterna som i dag är nordens största bokutgivare.

Lyssna här!

#13 – Viktigaste företagarnyheterna 2017 – vad ska jag tänka på?

Ett fullmatat avsnitt där vi tar upp de viktigaste nyheterna 2017 och hur de påverkar dig och ditt företag. Nya skatteregler vid representation, nya tjänster som ger skattereduktion och arbetsgivarrabatt vid förstagångsanställning är några exempel. Och för dig som driver eller funderar på att ombilda till aktiebolag är det högintressant lyssning när vi går igenom förslaget till nya skatteregler för aktiebolag från 2018. Lyssna och lär, det tjänar du på!

#12 – Superentreprenörens bästa tips

Maria Soxbo driver bloggen husligheter.se, är frilansjournalist och driver en kreativ byrå. Men hon har bara 24 timmar på dygnet som alla vi andra, så hur bär hon sig åt? Här är superentreprenörens bästa tips. Missa inte vårt senast pod-avsnitt med mångsysslande entreprenören Maria Soxbo.

Lyssna på avsnitt #12 här

 #11 – Starta 2017 med koll på skattenyheter

Rivstarta året med att få koll på alla de förändringar som trädde i kraft den 1 januari – som till exempel att du inte längre får göra avdrag för representation.

Lyssna på avsnitt #11 här.

#10 – Råd från revisorn! Specialavsnitt med Annica Andersson

I det här avsnittet gästas vi av Annica Andersson (www.mojligheten.com) som har jobbat i 24 år som revisor och driver Ekonomikontoret i Hjo. Fru Andersson, som är hennes alias, skriver och publicerar även böcker på sitt bokförlag Avalan förlag. Hör hennes tankar och åsikter kring redovisningsbranschen samt hennes goda råd – både till företagare och till redovisningsbyråer! Lagom till jul ger hon även er lyssnare ett riktigt bra erbjudande…

#9 –Digitala pengar och nya skatteförslag

Som vanligt svarar expertpanelen på läsarnas frågor och den här gången handlar det om de omdiskuterade skatteförslagen och digitala pengar.

#8 – Så startade Angela sin glassfabrik

Angela Hafström i Jönköping var långtidsarbetslös kommunikatör när hon bestämde sig för att börja tillverka glass. Nu driver hon Mormor Magdas Därproducerade glass, med 250 försäljningsställen runt om i hela landet. Här berättar hon om sin företagarresa.

#7 – Pensionssparande, fonder och aktier

I det här avsnittet har vi bjudit in Anders Engman som gäst, han kommer att prata om allt som rör pensionssparande, fonder och aktier. Det är blir ett mycket intressant avsnitt för alla oss som gillar att prata om privatekonomi, företagsekonomi och sparande! Anders ger sitt perspektiv och sina synpunkter på hur han tycker att man ska tänka kring vad som är mest fördelaktigt – lågrisk eller högrisk? Lyssna och få inspiration till ditt sparande!

Lyssna på avsnitt #7 här

#6 – När företaget växer

När du startat ditt företag siktar du säkert på att din affärsidé ska bli så framgångsrikt att ditt företag växer. Vad ska du tänka på när du ska anställa någon? Kommer dina anställda behöva någon typ av utbildning och hur motiverar du dina anställda? Måste ni börja tänka på rutiner och roller för att verksamheten ska fungera som bäst? Kommer det att behövas en tillväxtplan? Vi svarar på alla dessa frågor.

Lyssna på avsnitt #6 här

#5 – Crowdfunding
Crowdfunding (eller gräsrotsfinansiering som det också kallas) kan vara ett bra sätt att finansiera sin affärsidé om inte ett vanligt lån hos banken är ett alternativ. Lyssna och få inspiration!

Lyssna på avsnitt #5 här

#4 – Kapital & finansiering
Podden går igenom hur du kan tänka kring kapital och finansiering av det egna företaget, vilka nyheter som är på gång och även nya stöd för finansiering.

Lyssna på avsnitt #4 här

#3 – Starta företag
Det finns förslag på förenklingar för många småföretagare – ta del av vad som är på gång för dig som tänker starta företag. Dessutom om en aktuell försämring.

Lyssna på avsnitt #3 här

#2 – Bästa företagsformen
Rot och rut känner alla till. Men nu kommer även rit- och repavdrag. Lyssna på vad det betyder och få svar på frågan om vilken företagsform som kan passa din affärsidé allra bäst.

Lyssna på avsnitt #2 här

#1 – Pitchpodden
Första testavsnittet – här berättar vi lite om tanken med podden.
Lyssna på avsnitt #1 här