Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

De levererar 900 000 ägg i månaden

28 mars, 2013 2 minuters läsning
Nu är det dags att frossa i ägg. Påsken är en av äggnäringens bästa tider.

Men hos förra årets äggföretagare Thomas och Inger Pettersson är det inte mer hektiskt än vanligt.


Svenskarna konsumerar över 3 000 ton ägg under påskveckan – nästan dubbelt så mycket som annars, enligt siffror från branschorganisationen Svenska Ägg.



Förra året utsåg organisationen Thomas och Inger Pettersson utanför Falkenberg som årets äggföretagare.

Men när påsken stundar har de det inte mer jäktigt än vanligt:

- Nä, hönsen värper lika jämnt under hela året. Så det blir inte extra många ägg, den enda skillnaden är att ägg levereras till packeriet en extra gång denna vecka. Tre istället för två gånger, berättar Thomas Petterson som driver Särestad Agro AB tillsammans med sin fru.



Det var Thomas Petterssons föräldrar som startade äggproduktionen i jordbruksfastigheten för närmare 60 år sedan. Företaget har i dag en anställd förutom ägarparet och på gården finns 34 500 höns. Varje månad blir det cirka 900 000 ägg.



2012 blev de alltså utsedda till årets äggföretagare. I motiveringen från Svenska Ägg beskrevs paret som ett föredöme när det gäller ordning och reda – både ute i stallet och på kontoret där hönsens hälsa och produktionen av ägg dokumenteras. De uppmärksammades också som duktiga på smittskydd och god hygien.



Så vad är hemligheten bakom fina ägg?

- Bra foder och bra vatten. Bra skötsel av hönan så att hon håller sig frisk. Så skyddar vi henne mot smittor utifrån, både luftburna och sådana som kan komma in i stallet. Det ger samma goda ägg varje år, säger Thomas Pettersson.



ÄGG-STRA FAKTA:

  • Bara under påskaftonskvällen beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen.

  • En normal helg äter svensken i genomsnitt 2,1 kokta ägg. Under påskhelgen ökar snittkonsumtionen till 4,1 kokta ägg.

  • Nästan alla svenskar, 97 procent, äter ägg.

  • I en undersökning om äggkonsumtion och -traditioner svarade flest, 74 procent, att de brukar äta ägghalvor med topping, som majonnäs och räkor, under påsken.


Källa: Svenska Ägg



Läs även: "De satsar på nischade påskägg"


ANNONS

Innehåll från Almi

Partner

Vilka lån kan mitt företag få hos Almi 2025? Och vad är villkoren?

Vilka lånemöjligheter finns via Almi 2025? Hur hög är räntan? Och hur mycket kan företaget låna? I den här guiden går vi igenom möjligheterna till Almi-finansiering för ditt företag.

Almi 21 april, 2025 7 minuters läsning
Lån hos Almi 2025

Foto: Vilka lån finns hos Almi



Personlig Utveckling & Hälsa

Fem nattvanor som förändrar ditt företagarliv – testa detta!

Tänk om du kunde vakna upp supermotiverad varje dag – redo att ta dig an alla utmaningar i ditt företag. Vi använder oss av fem enkla knep för att få den bästa starten på dagen. Vilka använder du?

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 22 maj, 2025 3 minuters läsning
Nattvanor

Foto: Unsplash



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.