Julstängt på företaget

Julstängt? Det här gäller för dina anställda.

Pernilla Säfström

Uppdaterades: 9 december, 2021
Publicerades: 10 december, 2021

Att ha julstängt på företaget är såklart okej – men du måste ha koll på regler, klämdagar och semesterersättningar. Visste du till exempel att julstängt den 22:a december måste meddelas anställda två månader innan? Här går vi igenom vilka regler som gäller.

Julstängt på julafton och nyårsafton

Enligt semesterlagen är en afton, så som jul- och nyårsafton, inte semesterdagar. Det innebär att dina anställda har rätt att arbeta eller vara lediga med lön utan att behöva ta ut semesterdagar dessa dagar.

Julstängt i mellandagarna

Mellandagarna mellan jul och nyår räknas som vanliga arbetsdagar (undantaget röda dagar) där dina anställda alltså behöver arbeta som vanligt alternativt ta ut semesterdagar.

Julstängt på klämdagar

Vissa företag kan ha ledighet som praxis vid klämdagar men de innefattas egentligen inte av arbetstidslagen utan räknas som vanliga arbetsdagar. En del företag och organisationer beslutar att förlägga arbetstidsförkortning till dessa dagar. Bestäm dig för vad du vill ska gälla på ditt företag och håll dig sedan konsekvent till det.

Arbetstidsförkortning är ett komplement till den lagstiftade semesterrätten som är kopplad till en del kollektivavtal och ger ett antal timmar extra fritid per år.

Gemensam överenskommelse vid julstängt

Är ditt företag inte bundet av kollektivavtal är det i princip fritt fram att avtala om ledighet vid klämdagar. Du kan även tillsammans med din anställde göra en överenskommelse om att ta ut semesterdagar, kompensationstid eller föräldraledighet under de dagar du vill stänga över jul. En sådan överenskommelsen bör vara skriftlig.

Kan jag beordra ledighet när jag vill stänga över jul och nyår?

Ja, som arbetsgivare har du rätt att bestämma förläggning av semesterdagar – förutsatt att du meddelar din anställde minst två månader i förväg! Du behöver då även ta hänsyn till semesterrätten som innebär fyra veckors sammanhängande ledighet under juni-augusti. Du kan även avtala om annan semesterperiod eller lyda under andra förutsättningar om du exempelvis har säsongsberoende verksamhet.

Har du nu inte planerat för julstängt sedan två månader tillbaka, ingen komptid finns innestående och du inte kan komma överens med din anställde om att ta semester dessa dagar återstår inget annat än att betala lön till den anställde även när företaget är stängt! (Såvida du inte har en verksamhet där den anställde fortsatt kan jobba trots att du stänger ner i övrigt.)

Planera julstängt i god tid

Inför nästa år är vårt råd därför att planera stängningar och semesteruttag i god tid. Semesterplaneringen bör vara klar i oktober för att du som arbetsgivare ska kunna bestämma förläggningen av semesterdagar. Du kan då även kräva att din anställde i samband med det lämnar in ansökan om eventuell föräldraledighet över julhelgen.

Tips! Genom att ligga steget före och tillhandahålla planeringen skapar du även goda förutsättningar för ett gott samarbete med din anställde. Det leder i sin tur till gemensamma överenskommelser som gynnar båda parter.

Julfest för dina anställda?

Planerar ni en julfest för era anställda? Vi har redogjort vad som är avdragsgillt vid en julfest på firman.

OBS! Den här informationen är förenklad vilket innebär att det kan finnas undantag i avtal och rättsläge m.m. som inte tas upp här. I skarpt läge kan du behöva undersöka mer nogrannt vad som gäller för ditt företag med hänsyn till eventuella avtal samt kollektivavtal etc.