Checklista för företagare – gör det här innan årsskiftet 2023

Josefin Wallin

Uppdaterades: 11 december, 2023
Publicerades: 30 november, 2022
Foto av: Adobe Stock

2023 närmar sig – men vad behöver du som företagare göra innan årsskiftet? Här bjuder vi dig på den ultimata checklistan över de absolut viktigaste sakerna att sätta en check på innan bubblorna på nyår.

Det finns några saker som kan vara bra på att tänka på inför årsskiftet 2023, i alla fall om du är företagare. Därför har vi samlat en checklista åt dig så att du kan skåla in det nya året med gott samvete.

Här går vi igenom:

 • Har du tagit ut rätt lön?
 • Olika lönenivåerna som du behöver känna till
 • Hur står det till med din pension?
 • Avdrag för pensionen
 • Tips inför årsskiftet
 • Driva Egets ”business hack” inför det nya året!

Rätt lön innan årsskiftet 2023

Driver du företag så finns lika många olika ekonomiska scenarier som det finns företag, såklart. Ska vi hårddra det lite kan man konkretisera det som om du tagit ut rätt lön – eller inte. Vad menar vi då med ”rätt” lön? Jo, en välplanerad lön som är tillräckligt hög för att du ska ha en god föräldrapenning-, pension-, sjukpenningsgrundande inkomst. Men kanske inte så hög att du betalar statlig inkomstskatt, utan då hellre lyfter det kapitalet som utdelning istället för lön (vilket kan bli mer fördelaktigt).

När behöver jag ha koll på hur mycket lön jag tagit ut?

Inkomsten följer kalenderåret oavsett om det är så att du har bokslut just då eller inte. Det innebär att du nu behöver se över din inkomst, om du inte redan gjort detta. Har du möjlighet att ta ut mer lön så du får en bättre sjukpenninggrundande inkomst? Eller ska du inte ta ut lön alls mer i år – utan istället lyfta det som utdelning? Detta avgörs av flera faktorer men övergripande

Viktiga nivåer för din lön under 2022

 • För att hålla dig under gränsen för statlig inkomstskatt och enbart betala kommunalskatt ska du ta ut en årslön på maximalt omkring 550 000 kronor. Det innebär en månadslön på ungefär 46 200 kronor i månaden.
 • 386 400 kronor i årslön innebär att du kommer upp i den högsta sjukpenninggrundande inkomsten.
 • Vill du ha den högsta föräldrapenninggrundande inkomsten? Då bör du ha en årslön på 483 000 kronor.

Läs mer: Vilken lön ska jag ta ut som företagare? Nivåerna som ger dig bäst villkor!

Hur står det till med min pension?

Och så kommer vi till mångas ”dåliga samvete” – pensionen. En post som kanske inte alltid får det ekonomiska fokus som den är värd. Det är inte unikt för 2022, inte heller kring saker som bör åtgärdas innan årsskiftet, men ändå oerhört viktig. Så har du inte koll på din pension? Så skaffa dig det nu. Att göra pensionsavsättningar är också ett ekonomiskt fördelaktigt sätt att plocka ut kapital ur det egna företaget.

Läs också: Lön, utdelning eller pensionsavsättning – hur får jag ut mest pengar från firman?

Avdrag upp till 35 % av din inkomst

Du som företagare och näringsidkare får göra avdrag för din pension. Avdraget som du får göra motsvarar 35 % av din inkomst i företaget. Bra att känna till är att det finns en gräns för hur mycket du kan dra av. Denna ligger på 483 000 kronor och beräknas på tio prisbasbelopp.

Hur räknas detta? Inkomst = efter periodiserings- och expansionsfond samt räntefördelning.

Tips inför årsskiftet 2023

 • Vill du gå från enskild firma till aktiebolag? Då är det utmärkt att göra detta runt årsskiftet. Just för att den enskilda näringsverksamheten följer kalenderåret, så blir det en smidigare övergång.
 • Vill du starta aktiebolag? Gör det innan årsskiftet för att få möjlighet till ytterligare gränsbelopp (viktigt för utdelningen).
 • Köpa bolag? Även där gäller samma som ovan.
 • Köper du exempelvis förbrukningsinventarier innan årsskiftet? Det kan dra ner på din vinst och därmed din skatt. Förbrukningsinventarier räknas som exempelvis datorer.
 • Julgåva? Inhandlas skattefritt upp till 500:-

”business hack” för företagare inför årsskiftet

Innan årets slut kan du göra ett så kallat ”provbokslut”. Det är ett fiktivt bokslut där du använder dagens siffror för att få fram ett resultat. Det ger dig fler möjligheter till korrigeringar som kan bli mer fördelaktiga för dig. Exempelvis om du kan göra fler uttag eller ska invänta det nya året? Det här är ett supersmart verktyg som med fördel bör göras varje år!

Fler business hacks? Då kan vi rekommendera våra grymma poddar!