Ta hjälp av en app för att få koll på din skärmtid. Foto: Getty Images

3 vanor som drastiskt kommer att förbättra ditt liv

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 6 december, 2019
Publicerades: 15 november, 2019
Foto av: Getty Images

Vi gillar inte quick fix – men de här tre enkla förändringarna i ditt liv kan verkligen få magiska saker att hända med din energi och din prestationsförmåga (och det snabbt!)

Vana 1: Håll dig borta från människor som försämrar din livskvalité

Om bara en försenad buss kan ta din energi och påverka dit humör, tänk då hur mycket en negativ människa kan påverka dig. Om det är något alla framgångsrika människor vi känner har gemensamt så är det följande:

De väljer aktivt att umgås med människor som ger dem energi, och väljer aktivt att minska tiden med människor som tar deras energi.

Och om du har människor i ditt liv som du ”måste umgås med” trots att de tar din energi, lär dig av vår vän Mia Törnblom. Låtsas att du har en sköld av pansar runt omkring dig när du umgås med dem. Och innanför pansaret kommer ingenting in. Inga negativa tankar, ingen negativ energi. Det kanske låter fånigt – men det fungerar faktiskt.

Fokusera på att hitta minsta 10 människor i ditt liv som verkligen boostar din energi. Vi brukar göra övningen Önskelistan årligen för att hitta vårt absolut bästa umgänge. Testa den du också.

Vana 2: Vägra telefon och padda efter middagen

De flesta vet inte hur ljuset från skärmar påverkar deras sömn. Det blåa ljuset med kort våglängd spelar en viktig roll för att påverka hur du mår, din energinivå och kvalitén på din sömn.

På morgonen innehåller solljuset höga koncentrationer av detta blåa ljus. När dina ögon utsätts för det stoppar de därför produktionen av hormonet melatonin, som får dig att känna dig sömnig. Istället säger du till kroppen: du ska vara vaken.

Ljuset från dina skärmar säger alltså till dig att vara vaken. Det blå ljuset försämrar melatoninproduktionen och gör det svårare att somna. Dessutom försämrar det sömnkvalitén när du väl har slumrat in.

Och hur bra producerar du efter en natts dålig sömn?

Med andra ord, vägra skärmar efter middagen. Det är världens enklast ”hack” för att förbättra ditt liv.

Vana 3: Tro inte på allt som du tänker

Människan du avundas på Instagram kan ha alla möjliga problem bakom filtren (men din hjärna blir direkt avundsjuk och undrar varför inte du är lika framgångsrik). Den förlorade kunden kan leda till något mycket bättre i framtiden (men just nu tänker du att hela din värld kommer att gå under).

Våra hjärnor hittar på saker hela tiden. Det betyder inte att det vi tänker är sant. Det du ser är inte alltid vad du får.

Hjärnan kan bara tänka på en sak samtidigt, och i varje situation kan du välja vad din hjärna ska tänka (om du är medveten om att det är så det fungerar).

Ta exemplet med den förlorade kunden: Autopiloten i din hjärna vill tänka ”Gaah, varför händer det här igen? Dumma kund som inte förstår hur vi kan hjälpa dem. Och hur kunde säljaren glömma att skicka offerten igår. Gaaaahhhh!”

Ha istället som princip att alltid ta ett djupt andetag när något känns jobbigt, och därefter ställa dig frågorna: Vad kan jag lära mig av det här? Hur vill jag reagera? Vad är egentligen sant och inte bara hjärnan som hittar på känslor?

Jag lovar, din respons kommer att se helt annorlunda ut. Ta alltid 30 sekunder och ställ de här frågorna innan du reagerar i affekt. Det kommer att göra underverk med ditt ledarskap och din förmåga att hantera utmaningar. Och dina medarbetare kommer att beundra din otroliga förmåga att se lösningar och ha tålamod i pressade situationer.

Läs också: 11 riktigt bra hälsotips för företagare