Double exposure of flag of United Kingdom and white clock in concept of Brexit

Förbered för Brexit – så gör du

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 16 september, 2019

Bedriver ditt företag handel med Storbritannien? I så fall är det bråda tider att förbereda för en hård Brexit, alltså att man kraschar ut ur EU utan avtal.

Tullverket och SCB går i dagarna ut med brev till 5 700 företag för att informera om vad man behöver göra inför Brexit, som enligt planen ska ske i slutet av oktober.

– Vi är medvetna om att många fler än de som får brevet berörs och uppmanar alla som handlar med Storbritannien att ta del av informationen på vår webbplats, säger Åsa Wilcox, avdelningschef för Effektiv Handel på Tullverket.

LÄS OCKSÅ: VINN PENGAR PÅ DIN IDÉ

Det myndigheterna verkar oroa sig för är att många företag väntar med att vidta åtgärder tills det kommit klart besked om hur utträdet ska ske. Men det är att vänta på tok för länge, menar man.

Det man kan göra redan nu är att se till att alla nödvändiga tillstånd finns på plats så man slipper vänta om det blir köbildning hos Tullverkets handläggare.

De som nu får brev har alla så stor handel med Storbritannien att man överstiger tröskelvärdet för när man måste rapportera till SCB via den så kallade Intrastatundersökningen. Men långt fler än så berörs alltså.

4 tips inför tullhanteringen

  • Ansök om ett så kallat Eori-nummer. Det är ett registreringsnummer som alla företag behöver om de ska bedriva handel med länder utanför EU. Ansökan görs kostnadsfritt via Tullverkets webbplats.
  • Ansök om tillgång till Tullverkets webbtjänster, det vill säga de system från vilka mycket av tullhanteringen kan skötas.
  • Läs på om hur tullproceduren fungerar på bland annat Tullverkets webbplats.
  • Fundera över om det finns särskilda tillstånd att söka som kan förenkla företagets framtida tullhantering.