Ta mer betalt som konsult – 5 tips och magisk bonus

Josefin Wallin

Uppdaterades: 25 maj, 2022
Publicerades: 30 maj, 2022
Foto av: Adobe Stock

Hur får jag mer betalt som konsult och frilansare? Det bjuder vi dig på i den här guiden. Paketera ditt erbjudande, motivera ditt pris – och andra grymma tips för att ta mer betalt som konsult.

Vad kan motivera ett högre pris för mig som konsult?

När du arbetar som konsult kan det vara knepigt att veta vilket pris du ska sätta. Här är det saker såsom mervärde, bransch, spetskunskap och erfarenhet som spelar in. Även hur väl du lyckas sälja in värdet av det du erbjuder till din kund (såklart!).

  • Erfarenhet. Har du tidigare erfarenhet och kanske goda resultat i rockärmen att visa från tidigare uppdrag? Bra! Det motiverar att kunna ta mer betalt för ditt konsultuppdrag.
  • Ju mer spetskompetens du har – desto högre pris kan du troligtvis ta. Är du expert på någonting som ligger nära uppdragsgivarens grundområde? Det underlättar när du ska sälja in resultatet du kan leverera – och prislappen för detsamma.
  • Du har en god förmåga att sälja in dig och dina tjänster. En förmåga att se och hitta de punkter där din expertis exempelvis löser ett problem för kunden. Sälj inte endast en lösning – utan lös också ett problem.

5 tips för att ta bättre betalt som konsult

  1. ”Engångsgig” eller löpande, storkund eller småföretag? Att sätta ett fast timpris är svårt. Det absolut bästa tipset är att se på hur lång tid uppdraget tar, vad det levererar för värde till kunden och vem kunden är.
  2. Dumpa inte dina priser. Det är alltid mycket svårare att höja ett pris än att sänka det. Givetvis kan du som ny i branschen inte ta lika mycket betalt (eller mer) än dina branschkollegor. Men lägg dig absolut inte för lågt och se ditt eget värde.
  3. Löpande eller fast pris? Blir du anlitad på återkommande basis, eller löpande? Det motiverar ett något lägre pris. Ska du in och leverera ett engångsuppdrag kan du däremot ofta ta mer. Fördelen med löpande är en trygg inkomst – men färre och större kanske innebär ett större klirr i kassan ganska snabbt? Det allra bästa är såklart om du lyckas kombinera dessa två.
  4. Vet ditt eget värde. Räkna på vilket timpris du skulle behöva för att få lönen du önskar. Timpriset bör då också täcka den arbetstid du inte får betalt för – såsom nätverkande, marknadsföring och bokföring. Att vara desperat är heller aldrig en bra grund när du vill ta bättre betalt som konsult.
  5. Ta bättre betalt som konsult? Paketera, paketera, paketera! Leverera ett paket på det du erbjuder. Gör det enkelt för kunden att köpa.

Vill du ha mer inspiration? Lyssna på det här avsnittet av Business Hacks: Knepen som leder till säljrekord och snabba avslut – med Per Lange

3 bonustips när du säljer in ditt pris

  • Räkna på timpriset (för dig själv) men presentera ett fast pris för uppdraget (till kunden). Här ska du också ha lite marginal för att förhandla med uppdragsgivaren. Lägg dig heller inte platt. Om du inte kan få valuta för din nedlagda arbetstid kanske inte uppdraget är någonting du ska ta?
  • Vill kunden ändå förhandla om priset? Förhandla inte genom att endast banta ditt pris. Visst kan du vara öppen för en dialog, men förklara då att du i så fall lyfter ur någonting från uppdraget. Eller så erbjuder kunden dig någonting annat i utbyte. Exempelvis mer uppdrag framöver – eller en schysst exponering?
  • Förklara vad kunden får för pengarna. Presenterar du ett förväntat slutresultat och ett pris så bör du också motivera processen dit. Detta så kunden förstår vad som krävs för ett gott resultat och hur vägen dit ser ut. Kanske behövs en förstudie eller planeringsfas och projektledningen av det hela som också tar sin tid. Är kunden medveten om detta får uppdragsgivaren större förståelse för vad som ska utföras – vilket motiverar priset därefter.

Sist men inte minst. Lycka till!

Läs också: Sälj mer via Linkedin – så här gör du och 5 grymma tips från experten