<![CDATA[]]>

Första anställningen – råd inför detta viktiga steg

Redaktionen

Publicerades: 25 september, 2009

I ett av programmen  av Vinna eller Försvinna tar företaget Halltorps mejeri ett steg som kan vara det allra viktigaste för en småföretagare – att göra sin första anställning. Läs här Eva-Brits Hults råd när Anna Kaiser skulle anställa Sara. Se hela programmet här.

När hon och andra programledaren Anders Andersson kom till Halltorp sista gången möte de nyanställda Sara (bilden), som trivdes mycket bra på gården utanför Trollhättan.

Anna Kaiser hade fått avlastning med skötseln av getter och osttillverkning sedan programmet började spelas in. Hon hade följt anställningsråden som Eva-Britt gett i programmet.

– Att anställa första utomstående personen kan vara ett större steg än att alls starta eget.

Det är som att bli förälder. Nu har man ansvar för en person till, säger Eva Britt.

Även ansvaret för företaget ökar. Nu är man inte bara företagare. Nu är man också arbetsgivare. Att hitta rätt person är mycket viktigt. Eva-Britt tycker att denna ska ha dessa egenskaper:

  • Vara glad och positiv.
  • Inte bara vara yrkesskicklig utan också ha en vilja at utvecklas.
  • Förstå företagets själ och varumärke.
  • Inte vara som företagaren själv. Yngre, äldre, annat kön, andra åsikter om vissa saker, annan bakgrund, andra intressen osv. Olikheter berikar.

– Det är ett stort steg att börja anställa men det är också en början på något nytt, ett kliv till ökade möjligheter och utveckling av företaget, säger hon.

Det normala är att den första anställningen är tidsbegränsad, så att anställningen smidigt kan upphöra efter en viss tid om den anställde och företagaren inte trivs med varandra.

Läs här mer om anställningsregler och ladda ned anställningsavtal.

Här är Eva-Britt Hults hemsida.

Eva-Britt Hult ger anställningsråd till Anna Kaiser