<![CDATA[]]>

Hur ska Linda få pengar till sin solcellslampa?

Redaktionen

Publicerades: 24 oktober, 2009

Här vid TV-inspelningen av Vinna eller Försvinna sitter Linda Krondahl,33, med sin produkt, en solcellslampa som hon vill försöka sälja i Afrika. Se hela programmet här.

Linda, som är en av seriens sju företagare,  har hoppat av sitt jobb som managementkonsult för att enbart ägna sig åt sitt projekt – att utveckla en lampa som drivs med solceller. Hennes akuta problem är nu att hitta kapital så att hon kan sälja lampan i Afrika.

Hon har hittat en efterfrågan i Botswana efter lampan som också kan användas för att ladda mobiltelefoner i de många byar som saknar el.

– Många är mycket positiva, men än vet jag inte om de verkligen vill köpa, säger hon.

Hon har noga gått igenom listan över bidrag i Driva Eget nr 2/2009 och sökt flera bidrag. Hon har även praktiserat råden i det numret om hur man gör för att öka sina möjligheter att få banklån och finansiering av riskkapitalister.

I programmet går hon runt till banker, riskkapitalister och till statliga Almi för att försöka få finansiering. Men hon stöter på ett vanligt problem – när hon inte vill satsa egna pengar får hon heller inte låna några.

Anders Anderssons råd till henne och andra i liknande situation:

  • Försök i första hand få banklån. Var försiktig med att ta den privata bostaden som säkerhet för lån.
  • Vänta med att ta in riskkapital tills det totala värdet av bolaget har ökat. Då behöver du inte släppa ifrån dig lika stor ägarandel som om du begär samma belopp tidigare.
  • Rådgör med experter. Experter med riskkapital som kan hjälpa företaget är de bästa riskkapitalisterna.

Lina harkonstruerat en solcellesdriven lampa med häög kvalité. Men det är inte lätt för henne att lyckas sälja den i Afrika.

 

Här på kontorshotellet The Hub i Stockholm sitter Lnda tillsammans med andra enmansf’öretagare. TV-teamet är här på ett av sina många besök inför  avsnittet  av Vinna eller Försvinna.