<![CDATA[]]>

Bästa råden för att lämna över och lösa ut Mats

Redaktionen

Publicerades: 1 november, 2009

I TV-serien Vinna eller Försvinna hjälpte advokat Claes Johansson till med generationsskiftet här på Taxinge. Barnen Per och Åsa ska ta över och sonen Mats ska lösas ut. Här är hans bästa råd. 

Ann-Marie och Jan Fimmerstad har drivit upp Taxinge slott och gård till två lönsamma verksamheter. Nu ska Per ta över gården och Åsa slottet.

I TV-programmet visade Mats först en viss bitterhet över att föräldrarna börjat generationsskiftet utan att tala med honom. Se hela programmet här.

– Jag fick läsa i Svensk Damtidning att mina syskon skulle ta över. I vår familj talar vi oftast inte om sådana känsliga saker, sa han i programmmet.

Men advokat Claes Johansson på Ernst & Young och programledarna löste problemen och allt slutade i samförstånd.

Här är advokatens råd till familjen Fimmerstad och de många 40-talister som nu funderar på generationsskifte.

  1.  Planera i god tid. Både föräldrar och barn bör försöka föra ordenliga samtal om hur de ser på framtiden och hur de vill ha det. Även de barn som inte ska ta över bör involveras i dessa samtal. Allt måste upp på bordet.
  2. Värdera allt. Se till så att det görs en objektiv värdering av företagets alla tillgångar. Det är viktigt att alla inblandade förstår hur beräkningarna gjorts, så att inte värderingen ifrågasätts i framtiden.
  3.  Hitta rätt lösning. Det gäller att hitta en bra lösning så att barnen som inte ska ta över kompenseras. Om föräldrarna inte har andra tillgångar att ge dessa barn måste pengar tas ur företaget. Ett sätt är att barnet som ska ta över bildar ett nytt bolag, som köper föräldrarnas företag. Pengarna som föräldrarna får kan ges till barnen som inte tar över, men glöm inte bort att de också kan användas för att föräldrarna ska få ett bra liv som pensionärer.
  4. Se över testamente. Passa samtidigt på att se över testamenten och olika avtal. Kanske kan företagsöverlåtelsen vara ett förskott på arv?

Ann-Marie Fimmerstad intervjuas utanför Taxinge slott vid inspelningen 2010 där Anders Andersson var en av programledarna.