8 svenska entreprenörer under 30 som redan gjort succé

Karolina Östervald

Uppdaterades: 24 maj, 2022
Publicerades: 27 maj, 2022
Foto av: Adobe Stock

De är unga men har redan lyckats att ta fram innovativa bolag som entreprenörer. Vi listar 8 svenska entreprenörer som redan gjort succé – innan de fyllt 30! Vem är entreprenören med de färgglada strumporna och vem tjänade miljoner på intresset för ridsport?

Adrian Andersson

Adrians resa som entreprenör började vid 15 års ålder – då han importerade mobilladdare för att hjälpa skolklasser att tjäna pengar. Han gick senare vidare och startade Sveriges ledande IT konsultbyrå för studenter – MicroAA Labs. Företagets fokus är att utmana branscher med innovativa IT studenter. Idag driver han startupen EdTech som utvecklar framtidens nya skolplattform Meitner – som utmanar Stockholms skolplattform. Förutom att vara en fena på att driva företag så föreläser han också varje år för tusentals ungdomar – om entreprenörskap, mobbning och om att våga gå sin egna väg. 

Jag är snackisen från klassrummet i de färgglada strumporna. Den superunga serieentreprenören som en dag ska förändra världen. Mitt namn är Adrian Andersson, och min resa har bara börjat…

Adrian Andersson, Serieentreprenör

Nyfiken på att veta mer om Adrian?

Lyssna på avsnittet av Ordinary People who do Badass Things som Adrian gästade. Där berättar han bland annat om hur mobbningen i skolan blev hans motivation och ger sina bästa råd för personlig utveckling. Det får du definitivt inte missa!

Joel Hellermark

Joel är stjärnentreprenören vars bolag alla vill investera i. Som 16-åring startade Joel sitt första bolag som var en tjänst för videorekommendationer. Under sitt sista år på gymnasiet drog han igång det som idag är hans framgångsrika AI-bolag Sana Labs – som har lockat många dröminvesterare. Bland annat så har Mattias Miksche, Sven Hagströmer och Katarina Martinson valt att ”öppna sin plånböcker”. Sana Labs är en utbildningsplattform som, med hjälp av AI, anpassar sig efter varje individs behov. Produkten riktar sig främst till företag som vill utbilda sina anställda. Några av företagets kunder är Pepsi, Novartis och Kry. Bolaget har en värdering på över en halv miljard svenska kronor och 2021 kom han med på Forbes 30 under 30-lista. Inte illa, eller hur?

Madelene Törnblom

Madelene startade succéföretag Maya Delorez när hon endast var 21 år gammal – utan tidigare erfarenhet av att driva företag. Efter en lyckad hästförsäljning med vinst såg hon pengarna som ett perfekt startkapital för ett eget företag. Det blev då en självklarhet att förena sitt stora hästintresse med den stora drömmen om att bli entreprenör. Hon hade själv svårt att hitta ridkläder som både var snygga och bekväma – och valde därför att själv ta fram det ultimata märket. Företaget har blivit en av landets snabbast växande e-handel och säljer till hela världen.

Timothy Collins och Hugo LePrice

Deras framgångsresa började som två konkurrenter som hittade varandra i idéen som senare blev Creed Media. En byrå som har blivit en av världens snabbast växande. Med fokus på marknadsföring mot next generation och att forma framtidens mediaindustri med kraften från generation Z. De ligger bland annat bakom flera av TikToks mest virala kampanjer. De har också en imponerande kundlista som består av bland annat Universal Music, Sony Music, H&M och Red Bull. 

Bianca Ingrosso

Kändisbarnet som under åren har blivit en framgångsrik entreprenör. Bianca började sin karriär som bloggare samt YouTuber – och fick en skjuts i sin karriär efter den lyckade realityserien Wahlgrens Värld. Idag är hon en av Sveriges största influencers och medgrundare till det framgångsrika sminkvarumärket CAIA Cosmetics. Halva delen av sin ägardel sålde hon 2020 men är fortfarande verksam i bolaget. Mellan 2018-2022 medverkade hon som jurymedlem i programmet Talang men valde att sluta för att satsa på andra projekt. Under början av 2022 lanserade hon tillsammans med före detta assistenten Lovisa Worge smyckesvarumärket ANI – som ska fylla gapet mellan budget och lyx med hållbara smycken. Bianca vann 2020 priset Årets kvinnliga stjärnskott hos EY Sverige.

Daniel Redgert

Daniel blev som 23-åring chef för Hannah Widell och Amanda Schulmans bolag Perfect Day Medias PR- och profilavdelning och drev samtidigt en populär blogg på Expressen. Sedan gick han över till att programmera den populära podden ”Tankar med” som var i videoformat. Idag driver han den framgångsrika konsultbyrån Redgert Comms. Bolaget jobbar med marknadsföring, digitalisering av bolag samt affärsutveckling. Redgert Comms har vuxit snabbt under åren och på deras kundlista finns bland annat lågprisvarumärket Eldorado, hud-och sminkvarumärket Indy Beauty, leveransföretaget Budbee och sportvarumärket Revolution Race. Byrån har expanderat och har idag kontor i både Stockholm, Berlin och London,

Dino Todorovic

Han är en av tre medgrundare till företaget Vembla. Idén till företaget kom till då han själv upplevde att vardagshandlingen gav onödig stress. Samtidigt insåg han att det inte fanns något bra alternativt på marknaden för att få hjälp – och valde därför att ta fram just det. Affärsidén blev verklighet när han träffade övriga medgrundare under en startup-inkubator. Snabbt drog företaget in sin första miljon och blev på kort tid mycket populär i Stockholms innerstad. Tjänsten kopplar ihop kunden med lokala butiker för att beställa och få hemleverans av matvaror samt apoteksprodukter inom några få timmar. 2021 kom han med på Forbes lista 30 under 30.

Läs också: Sveriges 9 främsta kvinnliga entreprenörer genom tiderna