<![CDATA[]]>

12 sätt att jobba miljösmart

Gustaf Brickman

Publicerades: 22 september, 2014

Hållbarhet kommer rekordstort. Spara på både miljön och företagets kostnader, och nå nya kunder, genom att tänka miljösmart. Här är tolv enkla sätt.

Försäljningen av ekologiska produkter ökade med 30 procent under första halvåret 2014, enligt Ekoweb.

Hållbarhet är en av de stora trender som kommer stort just nu (läs mer om den och 28 andra trender i nästa nummer av magasinet som kommer ut 3:e oktober).

Skärmavbild 2014-09-22 kl. 13.42.13

Vi frågade miljökonsulten Petra Michelsén, författaren Per Grankvist och hållbarhetsexperten Mats Jarnhammar om deras bästa tips för att göra miljön en tjänst redan i dag.

Dessa tolv punkter kommer att spara dig både tid och pengar.

1. RÄKNA EFTER.
Gör först en enkel beräkning på hur din miljöpåverkan ser ut. Hur mycket reser du i företaget, hur mycket el gör du av med, hur mycket skriver du ut? Bara beräkningen kan få dig att tänka till nästa gång du bokar den där tågbiljetten och printar den.

2. STÄLL FRÅGAN.
Fråga alla dina leverantörer om de har ett miljövänligt alternativ till det du brukar köpa. Byt gärna till det alternativet, men bara frågan kommer att göra skillnad. När tusen företagare frågar efter miljöpapper förstår
leverantörerna hur viktigt det är.

3. MINSKA DIN ANVÄNDNING.
Hur mycket förbrukningsmaterial gör du av med? Kan du minska den mängden? Gör det.

4. KÖP NYTT MER SÄLLAN.
Hur ofta köper du ny dator, skrivare eller annan utrustning? Tänk långsiktigt, köp bättre saker och byt dem mer sällan. En dator har tusentals komponenter som skeppats över världen. Kan du köpa en ny
var femte år i stället för var tredje gör det skillnad för miljön och för plånboken.

5. SLUTA RES TILL MÖTEN.
Det kostar tid, pengar och utsläpp. Utnyttja telefonen och webbmöten – och minimera dina resor.

6. BLI DIGITAL.
2014 är det få saker som behöver skrivas ut. Mejla fakturor och offerter i stället – det handlar inte bara om pappret utan minst lika mycket om transporterna. Och att spara papper är inte en fråga om att spara träd – det
handlar om att spara energi och kemikalier som används vid framställningen.

7. SLÄCK NER.
Det är en myt att det går åt mer energi att släcka och tända en lampa än att låta den vara tänd. Dessutom sparar du livslängd på allt från glödlampor till datorn.

8. INSPIRERA ANDRA.
Som småföretagare är ofta den indirekta effekten minst lika stor som den direkta. Om ni har rainforest alliance-märkt kaffe på kontoret kanske dina anställda börjar köpa detsamma hem. Och om du berättar
om ditt företags miljöengagemang för kollegor i branschen kan andra haka på.

9. SE ÖVER KÄRNVERKSAMHETEN.
Oavsett vad ditt företag gör kan kärnverksamheten vinklas om miljövänligt. Driver du ett byggföretag handlar det kanske om inköp, medan du som är konsult kan ge råd som får dina kunder att tänka om.
Utgå från det du gör och fundera på vad du kan göra annorlunda.

10. GÖR DE ENKLA VALEN.
Vi lever i en globalt konkurrensutsatt värld. Grön el är ett telefonsamtal bort, den hållbart fiskade laxen ligger bredvid den du brukar handla. Och varje gång du väljer så röstar du.

11. KÖP NÄRPRODUCERAT.
Transporter världen över är en av de största miljöbovarna. En bonus när du köper närproducerat är att du stödjer det lokala näringslivet – det som kan bli din kund i morgon.

12. SOPSORTERA.
I dag är det lag på att sopsortera. Men tänk steget längre – se till att dessutom slänga så lite som möjligt (eftersom du har få produkter) och så bra produkter som möjligt.