<![CDATA[]]>

6 bra sätt att samarbeta

Elisabet Åberg

Publicerades: 6 februari, 2013

Sluta slåss mot dina jämnstora konkurrenter – ta i stället draghjälp av varandra. Här berättar vi om sex bra möjligheter till samarbete.

Ibland kan det kännas ensamt som småföretagare. Titta dig då omkring och se vilka möjligheter till samarbete det finns, kanske hos dina konkurrenter? Tillsammans kan ni slåss mot de stora jättarna!

Driva Egets sex tips för gott samarbete:

1. Dela på kostnader
Ett sätt att sänka dina utgifter är att dela dem med din konkurrent. Vare sig om det handlar om lokaler, leverantörer eller teknik kan det bli betydande summor som försvinner från budgeten.

2. Syns ihop
Bostadssajten Hemnet är ett strålande exempel på när konkurrenter gör gemensam sak och samlas på nätet för att underlätta för kunden.
Men det är viktigt att försöka klargöra vem det gynnar. Diskutera också om det finns konkurrerande intressen bland de företag som vill samverka.

3. Skapa klumpar och kluster
På Rörstrandsgatan i Stockholm tjänar fyra caféer på att ligga bredvid varandra. Att flera butiker och näringsställen ligger som klumpar i vissa stadsdelar fungerar för detaljhandeln. Men begreppet kluster är något större än så. Då är det hela branscher som fysiskt samlas, och samverkar, i en region. Bilföretag i Västsverige är ett tydligt exempel.

4. Starta ett enkelt bolag
Ett sätt att gå ihop och samarbeta, utan att äga tillsammans, är att bilda ett enkelt bolag. Då är företaget inte en juridisk person, utan varje bolagsperson äger själv tillgångar och innehar skulder. Men alla jobbar under ett och samma namn.

5. Rekommendera varandra
Att rekommendera bra kollegor, även en konkurrent, när du har för mycket att göra, inger förtroende hos både kunder och kollegor. Sådant betalar sig i längden.

6. Gå ihop
Om man vill skapa en mer slagkraftig och permanent samverkan inom ramen för en viss affärsidé och de inblandade inte är för många med motstridiga intressen kan ett samgående i ett företag vara en fördel.

NOMINERA! Har du en samarbetspartner som du vill nominera till vår tävling David mot Goliat? Gör det här!