Folke, 69: ”Jag får nya affärsidéer varje dag”

Camilla Björkman

Publicerades: 21 december, 2010

Alltfler pensionärer startar eget, visar en ny undersökning. En av dem är Folke Rahm, 69, som driver företaget Hyr en Pensionär. Här är hans bästa tips till dig som vill starta eget på äldre dar.

Nu ökar antalet pensionärer som startar eget, visar statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt. Mellan januari och oktober i år registrerades 3,5 procent av alla nya enskilda firmor av någon som är 65 år eller äldre. Idag drivs 15 procent av alla enskilda firmor av pensionärer.

En av dem är Folke Rahm, en livsglad och pigg 69-åring som driver företaget Hyr en Pensionär i Hälsingland, Gästrikland och Dalarna. Idag har han över 60 anställda pensionärer som hjälper privatpersoner och företag med hantverk och hushållsnära tjänster.

– Jag har drivit företag förut och som egenföretagare finns en drivkraft man inte bara stänger av, trots att man blir äldre. Jag får fortfarande nya affärsidéer varje dag, säger han till Driva Eget.

Även om hustrun och barnen tycker att Folke jobbar för mycket ser han själv ingen anledning att sluta:

– Det är väl när kroppen säger ifrån eller när det inte är roligt längre. Men som det är nu trivs jag väldigt bra med företaget och med livet. Dessutom har jag ett stort ansvar för mina anställda. De tjänar en extraslant samtidigt som de får mer livskvalitet.

Själv uppmanar han andra att fortsätta jobba, om man har möjlighet till det.

– Är du 65, slutar jobba och går hemma – då är risken stor att du inom ett eller två år kommer att känna av en massa krämpor. Det är naturligt. Men jobbar du försvinner de där krämporna, säger han.

Hans tips till andra pensionärer som vill starta eget är att göra det du är bra på. Gör om ditt tidigare yrke eller din hobby till ett företag i stället för att hitta på något helt nytt. Se också till att ha på fötterna ekonomiskt och låt företaget växa i den takt som du har plånbok till, menar Folke och tillägger:

– Man måste vara positiv! Letar man det positiva i allt, då kommer man att må bra.

I Driva Eget nr 1-2011, som kommer ut den 25 februari, kan du läsa om fördelar och nackdelar med att starta eget i olika åldrar.