<![CDATA[]]>

Haka på den nya trenden – värd miljarder

Camilla Björkman

Publicerades: 12 april, 2016

Slit och släng är ute – återanvändning och delning är inne. Så här kan du haka på trenden med ditt företag.

Samtidigt som vi verkar konsumera som aldrig förr har vi också tröttnat på just det. Nu dyker därför en rad smarta tjänster upp på marknaden, som låter dig dela allt från bostad till tjänster och prylar. Den nya trenden kallas delningsekonomi och väntas omsätta 2 700 miljarder kronor till 2025, enligt en rapport från PWC.

Samtidigt växer trenden med återanvändning även hos småföretagare, när konsumenterna efter­frågar mindre slit och släng. Här finns möjligheter att både göra affärer – och att själv spara tusenlappar.

Här är fem råd för det:

1. Dela på resurser. Står din butik eller din lokal tom kvällstid eller helger? Undersök möjligheten att hyra ut den till andra småföretagare, för att dra nytta av dina resurser och tjäna en extra slant.

2. Dela på utrustning. Kan ni gå ihop flera småföretagare och dela på större köp? Det kan vara allt från skrivare i ett kontorslandskap till en maskin till gården.

3. Undersök din produktkedja. Vad händer med dina produkter när de är förbrukade? Fundera på om du kan göra affär på dem igen. Vissa klädkedjor tar till exempel tillbaka gamla kläder och säljer dem på nytt, som hos en secondhandbutik.

4. Återanvänd och sälj igen. Ser du resursslöseri omkring dig? Bli en knutpunkt för återanvändning, eller köp in gamla prylar som du gör om till nya och säljer.

5. Byt affärsmodell. I de fall det går, fundera på om du kan hyra ut i stället för att sälja dina produkter med bättre inkomster och mindre slöseri som resultat.