<![CDATA[]]>

Här är kvinnorna som styr företagar-Sverige 2014

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 17 december, 2013

Carola Lemne och Elisabeth Thand Ringqvist. Där har ni två kvinnor som styr svenskt näringsliv under 2014. Carola Lemne som ny vd för Svenskt Näringsliv och Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna och nyligen prisad som Årets lobbyist för sin kampanj mot månadsrapportering.

I fredags blev det klart vem som tillträder vd-posten för Svenskt Näringsliv. Enhälligt utsågs Praktikertjänsts vd och koncernchef Carola Lemne, 55, till ny vd. Hon efterträder därmed Urban Bäckström i maj 2014.

Carola Lemne, utbildad läkare och medicine doktor, har haft flera ledande positioner i den globalt inriktade industrin, bland annat Pharmacia & Upjohn och Schering Plough. Under sju år var hon också vd för Danderyds sjukhus.

Sedan 2008 är hon vd för Praktikertjänst med 9 000 anställda. Hon är dessutom ordförande för Uppsala universitet och sitter bland annat i styrelsen för Investor, Getinge och i Svenskt Näringslivs styrelse och arbetsutskott.

– Carola Lemne har en gedigen forskarbakgrund och imponerande karriär inom både det privata näringslivet och offentlig sektor. Hon har också ett mycket brett kontaktnät inom båda dessa sfärer liksom inom politiken. Jag känner henne som en mycket varm och social människa, men också som tuff och orädd, säger Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup.

Månadslönen hamnar på 490 000 kronor, rapporterar Dagens industri. Det är mer än vad Bäckström har haft.

För Di listar Lemne sina tre viktigaste uppgifter:

  1. Se över vad som behöver göras i valrörelsearbetet.
  2. Säkerställa att hon förstår medlemmarnas behov “och vilka de brännande frågorna för våra företag är och se till att vi kraftsamlar kring det”.
  3. Se över om Svenskt Näringsliv har de kompetenser som de behöver. “Jobbar vi på rätt sätt och får vi ut det vi vill av alla insatser vi gör?”

Di rapporterar om ett internt missnöje kring orginsationen i Svenskt Näringsliv som Lemne också måste sätta tänderna i.

Ett namn som har varit uppe för diskussion för vd-posten är Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist, 41. Hon fick alltså inte jobbet, men prisades i förra veckan för sitt lobbyarbete. Thand Ringqvist fick då ta emot pris som Årets lobbyist av tidningen Resumé.

Det får hon och Företagarna för sin kampanj mot förslaget att företagen skulle lämna detaljerade månadsrapporter om varje anställd, som Driva Eget skrivit om.

I höstas förklarade regeringen att månadsrapportering inte skulle genomföras.
– Vi kanaliserade företagares upprördhet över tänkt ökad byråkrati som skulle hota tillväxt och jobben i företagen. Företagare runt om i våra 260 föreningar skrev lokala insändare, facebookgrupper bildades och politiker uppvaktades på allt från Konsum till partistämmor samtidigt som formella beräkningar om dråpslaget mot företagen tydliggjordes för regering och riksdag. Företagarna visar åter upp sig såsom en modern folkrörelse, säger Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna och fortsätter:

– Framgångsrik lobbyism handlar om att kunna sin sak på djupet, tålmodighet och att bygga långsiktigt förtroende hos mottagare, både politiker och andra opinionsbildare. Det gäller att uppfattas som trovärdig när det kommer till skarpt läge och det är nödvändigt använda riktigt hårda ord för att beskriva konsekvenserna av ett politiskt förslag.

Elisabeth Thand Ringqvist har varit vd för Företagarna sedan den 7 juni 2011. Hon har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm, med inriktning mot finansiell ekonomi och marknadsföring. Hon har tidigare jobbat som managementkonsult på McKinsey, kanslichef på Centerpartiets riksdagskansli och som politiskt sakkunnig hos näringsminister Maud Olofsson.