<![CDATA[]]>

Så sågar de höstbudgeten

Camilla Björkman

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 23 oktober, 2014

Dagens budget möter kritik från bland annat Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne och Anna Kinberg Batra (M). Samtidigt hotar SD med att fälla regeringen, säger deras ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt.

– Jag är bekymrad över att jobbskaparna tappas bort i en störtflod av förslag som känns företagarfientliga och som riskerar tillväxt och jobb, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en kommentar.

Hon menar att det är fel att lägga fokus på ökade offentliga utgifter snarare än företagande, konkurrenskraft och långsiktig tillväxt.

I stället tycker hon att regeringen borde ha utgått ifrån vad Stefan Löfven sade i valrörelsen, att alla förslag skulle prövas mot om de skapar fler jobb eller inte:
– Tyvärr sviker den här budgeten de ambitionerna. Nu riskerar istället riktiga jobb i riktiga företag att gå förlorade på grund av kraftiga skattehöjningar – särskilt riktat mot företag som har äldre och yngre medarbetare.

Även Erik Åsbrink, före detta socialdemokratisk finansminister, kritiserar budgeten i SVT:
– Jag är kritisk mot höjningen av marginalskatten. Det finns andra skatter som i stället kunde ha höjts.

Bo Lundgren, före detta moderat skatteminister, tycker också till:
– Regeringen borde satsat mer på bättre infrastruktur. Den typen av investeringar behöver inte finansieras.

Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomiske talesperson, riktar skarp kritik mot att socialavgifterna för äldre höjs:
– Den enskilt sämsta punkten i budgeten är höjningen av socialavgifterna för äldre. Det är orättvist och dålig jobbpolitik. Effekten blir att många pensionärer slutar att jobba och det är dåligt för Sverige.

Han säger att Sverigedemokraterna nu ska jämföra regeringens budgetförslag med Alliansens kommande budgetförslag:
– Om Alliansens förslag är bättre än regeringens har vi en skyldighet att rösta på Alliansens förslag och därmed fälla regeringen.

Anna Kindberg Bartra, Moderaternas ekonomiska talesperson, sa vid moderaternas presskonferens att regeringen inte har några jobbskapande åtgärder alls:
– Skattehöjningarna på jobben är 40 gånger större än satsningarna på företag. Sverige har varit på god väg nu är det stopp för det.

Folkpartiledaren Jan Björklund kallar budgeten ”ett jobbfientligt hafsverk” på partiets pressfonferens:
– Att straffbeskatta riktiga jobb och i stället införa konstgjorda jobb är dåligt för Sverige. Detta är en skattechock mot ungdomar. De höjda marginalskatterna skrämmer bort entreprenörer att jobba och att flytta till Sverige. Med regeringens förslag får vi världens högsta marginalskatt.

Finansminister Magdalena Andersson (S) försvarar dock budgeten med hög arbetslöshet, fallande skolresultat och ungdomar som har svårt att komma in på högskolan. Hon menar att statens finanser har stora underskott.
– Det betyder att vi behöver ta oss an de här utmaningarna med en mycket stram budget där reformerna är finansierade krona för krona, säger hon enligt di.se.