<![CDATA[Brist på ekovaror! Frukt, grönt och ägg är de mest efterfrågade varorna. Foto: Fredrik Larsson/Mostphotos ]]>

Här är trenderna i sommar – plocka en affärsidé du också!

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 25 juli, 2014

Vad är trendigt i sommar? Och hur kan du göra trenderna till din affärsidé? Vi har hittat tre sommarhetingar.

1.    Eko – still going strong!

Du har säkert hört det förr, men sommaren 2014 slår ändå rekord när det gäller ekologisk mat. Vi stoppar ännu mer ekomat i våra kassar och jättar som Ica och Axfood rapporterar tvåsiffriga ökningstal.

– Vår beräkning för första halvåret pekar på en total ökning med 30 procent. Det är helt fantastiska siffror, säger Cecilia Ryegård, oberoende analytiker på Ekoweb till Dagens Industri.

Även Krav bekräftar uppgången och enda hotbilden som de ser är att efterfrågan från konsumenterna är större än tillgången på vissa varor där frukt, grönt och ägg är hetast. Kanske något att satsa på? Bli inspirerad av Claes Stenmark som gjort affärer på ekologisk vodka.

2. Bzzzz – vi har ett bra honungsår!

Både vårens och sommarens väder gör att landets 10 000 biodlare har en av sina bästa säsonger. Biodlare rapporterar om en fördubbling av honung jämfört med förra året.

– I den här värmen kan säsongen fortsätta ett tag till, säger biodlaren Leo de Geer, utanför Kristianstad, till TT.

En ökad arbetsbelastning för biodlarna kan innebära perfekt läge för dig att komma in i bilden. Får biodlarna ut sin honung tillräckligt snabbt till återförsäljarna? Kan det finnas nya marknader för honungen? Eller nya produkter?

Några som har utvecklat en redan befintlig produkt – pizzan – är CGs Pizza i Danderyd.

3. Himla humle – det råder hotande brist!

– Det har blivit en riktig boom, säger Berit Nilsson från föreningen Humlebygget, till DI om den humlehysteri som nu råder.

Skälet till den humlebrist som råder på hela världsmarknaden är mikrobryggeriernas framfart.

Till Berit Nilsson ringer det nästan dagligen från folk som vill åt humlen. Med fler och fler lokala och mindre bryggerier kan det vara smart att redan nu planera för egen odling av humle. Men det är svårt! Vårt klimat är inte helt lämpat för humleodling. Kanske dags för en utlandssatsning?

Bli inspirerad av Robin Johnander som startat ett eget mikrobryggeri.