<![CDATA[Lokala ölbryggerier kan få en tuff höst med Systembolagets nya regler. Foto: Mostphotos]]>

Mikrobryggerier kritiska till Systemets nya regler

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 22 juli, 2014

Mikrobryggerier har poppat upp över landet. När Systembolaget vill införa bättre kvalitetssäkring reagerar nu många bryggerier.

Driva Eget har skrivit om mikrobryggerier tidigare, Robin Johnanders ölbryggeri som gick från köket och tvättstugan till Grand Hotel är ett exempel.

Systembolaget har velat sprida ölsorterna över riket, men för att få ut sin öl på bredare front måste nu mikrobryggerierna själva stå för transporten till Systembolagets depå i Örebro.

– Det blir alldeles för dyrt att behöva leverera varje vecka – oavsett hur få kollin det gäller, säger Niklas Jakobson, marknadsansvarig på Sthlm Brewing Co, till TT.

Dagens Industri skriver att Systembolaget är självkritiska och menar att deras kommunikation hade kunnat vara bättre.

– Rent ekonomiskt blir det ju en försämring för vissa bryggerier eftersom Systembolaget tidigare tagit ansvar för att skicka varor i hela landet, säger Lennart Agén, presschef hos Systembolaget, till TT och fortsätter:

– Men varje bryggeri får göra en affärsmässig bedömning om de vill betala frakten till Örebro och vara beställningsbara i hela landet.

Deras nya regler som gäller från och med den 1 september gör att mikrobryggerier kan få ut sin öl i upp till tio butiker, inom en radie av tio mil, från dagens tre närmaste butiker.

Men det är fortfarande efterfrågan som avgör om ölen får hamna på ett bolag nära bryggeriet.

– Det räcker ju inte med att man är ett lokalt bryggeri, säger Agén.

Är du drabbad av de nya reglerna? Kommentera!