Magdalena Andersson akassa och coronaviruset

Billigare att skjuta på skatten under Coronakrisen – räntan sänks

Gustaf Oscarson

Publicerades: 14 april, 2020

Regeringen fick hård kritik för att ta ut för hög ränta på den föreslagna skattekrediten för företag under Coronakrisen. Nu är man överens om att sänka den 3,1 procent istället för 6,6 procent per år.

Läs mer här: Anstånd med att betala in skatt och arbetsgivaravgifter – så fungerar det

Det blir nu mindre kostsamt för företagare som vill skjuta upp inbetalningar av skatt under coronakrisen. Den nya kostnaden för anståndet blir nu den så kallade basräntan på 1,25 procent för de sex första månaderna, därefter tas en avgift ut per månad som sammanlagt blir 3,1 procent istället för 6,6 procent per år.

– Vi hade gärna gått längre, men vi är glada över att vi fått räntan till under halva, säger Moderaternas ekononomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson enligt Svenska Dagbladet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att det råder bred samsyn om den nya räntesatsen, och att man tror att fler företag nu kommer att vilja använda möjligheten.

“Att göra en sådan här förändring är naturligtvis något som gör att ännu fler företag kan ta del av det här”, säger Magdalena Andersson efter ändringen