<![CDATA[]]>

Ny bluff: Falsk förlustanmälan av körkort

Anders Nyman

Publicerades: 17 december, 2014

Se upp för skojarnas nya knep: att ta betalt för förlustanmälan av körkort. Tjänsten på korkortsverket.se är polisanmäld av närmare 50 personer. Bakom står en man med koppling till fakturaskojeri.

Om ditt körkort har kommit bort eller blivit stulet ska du förlustanmäla det hos Transportstyrelsen. Eftersom körkortet är en id-handling måste du dessutom anmäla förlusten till polisen. Det kan man läsa på myndighetssidan korkortsportalen.se.

Nu varnar Transportstyrelsen som tillsammans med Trafikverket står bakom Körkortsportalen för en sajtkopia: korkortsverket.se. Där uppmanas du förlustanmäla ditt körkort till en kostnad av 320 kronor.

”Det kan framstå som Körkortsverket är namnet på en myndighet, men så är inte fallet. Det finns inte någon myndighet som heter Körkortsverket. Det är Transportstyrelsen som är ansvarig körkortsmyndighet i Sverige och det är till oss du ska vända dig om du behöver förlustanmäla ditt körkort”, skriver Transportstyrelsen, och påpekar att en förlustanmälan i själva verket är gratis.

När Driva Eget granskar sidan upptäcker vi att den är registrerad av en man född 1987, som förekommer i polisens register för misshandel och narkotikabrott.

I somras råkade flera företag ut för kapade fakturor. Bedragare hade snappat upp utskickade fakturor, kopierat dem, och lagt till sig själva som betalningsmottagare. På åtminstone ett företags fakturor var betalningsmottagaren just mannen född 1987. Bedrägeriförsöket stoppades dock innan några pengar hann betalas, och polisutredningen lades sedan ned.

Det finns också en möjlig koppling till adressändringssajten Adressavisering.se, som Driva Eget varnade för i oktober. Den man som registrerat den sidan registrerade också registreringsbevis.se, en numera borttagen sajt där man påstods kunna beställa registreringsbevis till sitt företag. Registreringsbevis.se använde hemsidesmallen Academica 2.0.3, till WordPress. Exakt samma mall används på korkortsverket.se.

Hos polisen känner man väl till sidan korkortsverket.se. Anders Olofsson är kommissarie på Polisens nationella bedrägericenter:
– Det kommer in flera polisanmälningar mot Körkortsverket varje dag, säger han.

Totalt uppskattar han att det rör sig om 30-50 anmälningar.
– Man erbjuder en tjänst – att spärra körkortet. Detta innebär dock inte att förlusten registreras hos Transportstyrelsen, säger Anders Olofsson.

I stället hävdar Körkortsverket att man dagligen skickar filer med förlustanmälningar ”till företag”, vilka företag anges dock inte, för att minska risken för att körkortet missbrukas.
– I dagsläget är Polisens bedömning att det kan antas att brott har begåtts och följaktligen har en förundersökning inletts, säger Anders Olofsson.