Den virala chatboten alla snackar om – så kan en chatbot hjälpa ditt företag!

Josefin Wallin

Uppdaterades: 15 december, 2022
Publicerades: 19 december, 2022
Foto av: Adobe Stock

Den alla snackar om? En helt ny AI-chatt som får internet att bubbla! Den kan skriva, planera, recensera och tros revolutionera! Så här kan du använda den virala chatboten, chattroboten, i ditt företag. Testa!

Vad är egentligen en chatbot?

Chattrobotar av den här typen använder AI, det vill säga artificiell intelligens. Med hjälp av detta gör den så att användaren kan få hjälp att lösa problem eller svara på frågor. Den är tänkt att fungera lite som en mänsklig hjärna och kan därmed svara på uppföljande frågor och agera insiktsfullt.  Tekniken bakom bygger på något som kallas maskininlärning. Där mjukvaran processar mängder med information, känner igen mönster och använder sig av allt detta. Har används mycket av företag för att ge svar på enklare frågor i kundtjänst. Tills nu.

Den nya chattbotten – ChatGPT?

Bakom chatboten, Chat GPT, står företaget OpenAI. Rekordsnabbt lockade den över en miljon (!) användare. Till skillnad från andra chatbotar hittills så tycks man också ha fått den att fungera, riktigt bra dessutom. Det är först nu man har lyckats skapa en chattrobot med så hög användarvänlighet och kvalité att den faktiskt kan hjälpa människan med olika uppgifter i jobb, utbildning eller varför inte privatlivet?

– Det här är ett exempel på att AI:n nu har tagit sig in på flera kreativa områden som man tidigare bara trodde människan kunde skapa, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén när SVT granskar chattroboten.

Detta kan chatboten göra

 • Alla har tillgång till den (ja, även du)
 • Den här chatboten jobbar med text.
 • Kan bjuda dig på väldigt verkliga samtal i realtid (kan även småprat)
 • Du kan knappa in en text med vad du önskar – och se när chattroboten hjälper dig!
 • Du kan svara den, be den korrigera eller göra något helt nytt
 • Bäst på engelska – men också duktig på svenska
 • Besvara frågor och ge goda råd
 • Komma med värdefull information

Vad är målet med denna chatbot?

Målet är att finna en teknik som kan härma vårt mänskliga språk. Med det kan tekniken göra det lättare, och framförallt mer effektivt, att ge svar på viktiga frågor eller komma med rätt information. Här lnskar man att företag som du själv ska kunna utnyttja denna teknik för att exempelvis svara på frågor från kunderna eller öka er produktivitet. Spännande va?

Chattrobot, för bra för att vara sann?

Nåväl, man ska nog ha en gnutta is i magen när man testar chattroboten som ett verktyg. Än så länge har den vissa begränsningar och medför också eventuella risker. Banbrytande men inte felfri, säger vissa. Till exempel skulle en farhåga vara att den skulle kunna delta i ryktesspridning eller delta i olagliga samtal.

Företag måste bjuda in AI

Den tekniska utvecklingen går väldigt snabbt och AI tycks komma att bli en stor del av våra framtida liv. Detta oavsett vad man har för personliga åsikter eller ambition om att använda eller utnyttja teknikens möjligheter. Huruvida denna teknik kommer konkurrera ut våra mänskliga yrken är svårt att förutspå. Men det som man kan gissa och anta är att nyfikenhet och kunskap om ny teknik kommer skapa jobb – om än kanske inte likadana som förr?

Här kan du testa chattroboten: Testa ChatGPT gratis här!

Kärt barn har många namn

 • Chattbot
 • Chattbotten
 • Chatbot
 • Textrobot
 • Chattrobot

Kommer AI ta mitt jobb?

Kanske jobbar du med text och sätter kaffet i halsen när du slås av nyheten om en supersmart chatbot som sprutar ur sig texter? För visst kan det vara så att vissa typer av arbetsuppgifter kommer att kunna genomföras med en AI istället för en människa. Men det finns också stora möjligheter att tekniken bär med sig nya spännande jobb även för dig där den upplevs som en skrämmande konkurrent.Kanske analyserar chatboten ditt arbete eller sköter din research? Medan du för den mänskliga historien fram i texten?

Framtiden får utvisa.

Läs också: Mest googlade 2022? Nyfiken? Vi har listan!