Din hyra kan chockhöjas – upp till 10 % erfar Svensk Handel

Josefin Wallin

Publicerades: 4 oktober, 2022

Inte nog med att kunderna håller hårt i plånboken under inflationen. Nu varnar även Svensk Handel för att affärernas hyror kan chockhöjas – vilket skulle bidra till konkurs och tomma butikslokaler.

Vi har sett hur inflationen påverkat priserna på vanliga produkter hushållen behöver. Svensken håller hårt i sina slantar och konsumtionsmönstret har ändrats. Vilket givetvis påverkar handeln som också är en av näringslivets största arbetsgivare. Inte nog med att kundernas konsumtion förändrats till det sämre – nu väntas även en prisökning på hyrorna. Denna hyreshöjning är en direkt effekt av inflationen och beräknas kunna bli en höjning på hela 10 %.

Inflation i oktober – rekordhög!

Inflationen i oktober beräknas bli rekordhög. Rekordhög innebär konkret en ökning på runt 10 %. Hyror för butikslokaler beräknas på procenten för inflationen året innan (marknadshyra). Det innebär att deras hyror kommer höjas med lika många procent vid årsskiftet 2023, rapporterar SVT Nyheter.

– Det här kommer inte bara att påverka hyran under ett par månader, utan för all tid framåt, säger Svensk Handels vd Sofia Larsen. Handeln är näringslivets största arbetsgivare. Jag är djupt oroad för vad hyreshöjningen skulle innebära för Sveriges arbetstillfällen.

Vad för konsekvenser?

När nu höjningarna på hyran går från att ligga på omkring 2 % till 10 % är det förstås någonting som kommer få konsekvenser. Svensk Handel menar att det inte är rimligt att butikslokaler och deras hyror ska baseras på denna metod. En metod som vid inflationstoppar, likt de vi ser just nu, riskerar företag, stadskärnor, ekonomi och arbetstillfällen. Konsekvenser är konkurser och tomma butikslokaler.

Branschorganisationerna inte eniga i frågan

Svensk Handel vädjar till förståelse från fastighetsägare som idag hyr ut lokaler. Detta för att undvika att dränera våra svenska städer från butiker och arbetstillfällen.

Men.

Svensk Handel har en motpart i frågan gällande lokalhyrorna – nämligen branschorganisationen Fastighetsägarna. De i sin tur menar att det inte enbart är för butiksägarna som hyr lokalen som priserna ökar. Utan också för fastighetsägarna. Vilka ofta är belånade och istället drabbas av ökade räntekostnader och förvaltningskostnader.

Sammanfattningsvis så står inte branschorganisationerna enade i frågan. Fastighetsägarna menar att systemet med hyreshöjningar i linje med inflationen (trots toppar som vi ser just nu) är bra. Svensk Handel menar att samma system är förödande för handeln och våra svenska stadskärnor och arbetstillfällen.

Vad kan du göra?

Hyr du en butikslokal idag och är orolig för hyreshöjningarna? Även om det är tuffa tider finns metoder att ta till:

  • Du kan alltid testa att förhandla med din egen hyresvärd.
  • Se över dina alternativ – finns det något billigare eller mindre?
  • Kan du dela lokal med ett företag till? Fungerar inte för alla men en hel del.

Läs också: Därför blir drivmedlet dyrare – trots besked om slopad energiskatt