<![CDATA[]]>

10 (o)vanor som gör dig mindre effektiv

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 9 juni, 2015

Känns det som om din ”att-göra-lista” aldrig tar slut? Det kan vara dina vanor som hindrar dig från att lyckas. Se vilka här. 

Det är den amerikanska tidningen Entrepreneur som listat tio vanor som du genast bör bryta för att förbättra din produktivitet. Driva Eget har sammanställt dem här.

1. Att ständigt kontrollera e-post

De flesta av oss slösar dyrbar tid och mental fokus på att ständigt läsa e-post. Effekterna kan bli allvarliga, att kontrollera e-post för ofta har kopplats till sämre minne, ångest, depression och lägre prestanda. Sätt upp tidpunkter under dagen när du ska läsa och svara på e-post.

2. Schemalägga veckomöten

Många företagare misstänker nog att möten är en enorm tidstjuv. En av de största bovarna är veckomötet. Försök istället att använda projekthanteringssystem, intern chatt eller Google Docs för att notera hur ni ligger till och bara ha möten när det finns saker att diskutera.

3. Långa arbetsdagar

Studier har visat att de som arbetar mer än åtta timmar per dag har lägre produktivitet och högre risk för utbrändhet än de som inte gör det. Dina resultat kommer att tala för sig själva.

4. Väntar med det stora projektet

När du ser din ”att-göra-lista” på morgonen, vad tar du tag i först? Om du brukar vänta med de stora projekten är det dags att tänka om. Börja istället med dem direkt när du har som mest energi och spara de lätta uppgifterna tills senare på dagen när du har mindre ork och motivation.

5. Att dricka kaffe till frukost

Nästan alla dricker kaffe för att vakna på morgonen. Men är det allt du får i dig? När du har sovit är din kropp uttorkad och hungrig. Utebliven frukost kommer att ha en stor inverkan på din produktivitet och humör under hela dagen.

6. För lite sömn

Forskning har visat att fem timmars sömn, eller mindre, flera nätter i rad påverkar dig på samma sätt som om du skulle ha 0,10 alkoholhalt i blodet. Dessutom kommer sömnbrist göra så att du lättare gör misstag, får mer huvudvärk och lättare blir distraherad.

7. Lunch vid skrivbordet

Du kanske tror att du är mer produktiv genom att hoppa över din lunchrast, men vad händer om du spiller mat eller dryck på viktiga papper – eller tangentbordet? Dessutom är du mer benägen att äta sämre och för mycket när du äter vid skrivbordet.

8. Att inte ta pauser

Studier visar att människor behöver pauser för att upprätthålla maximal produktivitet. Att ta en paus minskar också risken för misstag och håller oss engagerade i vårt arbete.

9. Att se alla uppgifter som lika viktiga

Enligt 80/20-regeln, kommer 20 procent av våra uppgifter att producera 80 procent av våra resultat. Genom att fokusera på de viktigaste 20 procenten – kommer du att bli betydligt mer produktiv.

10. Multi-tasking

Du kanske är bra på att snabbt växla mellan arbetsuppgifter, men det orsakar trots allt en förlust av fokus, kreativitet och produktivitet. Genom att fokusera på en uppgift i taget kommer du att få mer gjort totalt.