3 fällor som gör dig mindre effektiv – så skyddar du dig

Ebba Arnborg

Publicerades: 17 mars, 2015

Rinner din dyrbara tid mellan fingrarna? Experten David Stiernholm delar här med sig av tre vanliga effektivitetsfällor – så här undviker du dem och vinner tid.

David Stiernholm är expert på att skapa effektivare vardagar genom att jobba strukturerat. De senaste elva åren har han hjälpt svenskar att undvika strukturmisstag. Här delar han med sig av tre vanliga fällor och hur du skyddar dig.

1.Du skriver upp för stora saker på din att göra-lista.
Lösningen är att se till att varje uppgift innehåller ett verb. Men se upp för verben ”fixa”, ”ordna”, ”se till att” och ”erövra” – de kan rymma hela projekt.

2. Du tänker ”så länge”.
Till exempel ”jag lägger den här så länge” eller ”Jag skriver upp det här så länge”. Problemet är att du lätt glömmer vad det var som skulle göras och det bildar orosmoment som stjäl tid. Lägg saker på rätt plats direkt eller skriv upp det direkt på att göra-listan.

3. Du prioriterar bara efter hur bråttom något är.
Var istället tydlig med vilka mål du har utifrån din verksamhet och prioritera utifrån det, det vill säga även utifrån hur viktigt något är. Så se till att ha dina mål framför dig i din vardag så du kan titta på dem och avgöra om en puck är viktig och bråttom, eller bara bråttom.

Klicka på pilen ovan och se David berätta mer om punkterna.

Läs också: 8 steg till en superproduktiv vecka

Foto: Hans Fridén.