<![CDATA[]]>

7 saker framgångsrika entreprenörer INTE gör

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 25 november, 2013

Tycker du att alla kallar sig entreprenörer? Syna bluffen. Här är sju saker ”riktiga” entreprenörer inte gör.

När den amerikanska tidningar Entrepreneur listar vad framgångsrika och stora entreprenörer INTE gör, ser listan ut så här:

 1. De tänker inte på balans i livet
  Stora entreprenörer är oftast arbetsnarkomaner och lever inte för helgen. De lever för att göra det som de älskar – och det är arbete.
 2. De försöker inte göra sig till någon annan
  Riktiga företagare behöver inte tänka så mycket på sig själva och sitt personliga varumärke – de tänker på sina idéer och hur man kan göra dem till bra produkter och tjänster.
 3. De gör det inte för pengar
  Du har säkert läst det flera gånger, framgångsrika företagare svarar i intervjuer: ”Pengar var inte drivkraften”. Och det är sällan det – snarare brinner de för det de gör. Och bara jobbar på.
 4. De har inte vanliga jobb
  De kastar sig ut, gör inte lite av varje utan när de tycker att något är riktigt spännande går de in totalt och tänker inte på saker som vanliga arbetstider.
 5. De ger inte efter för rädslan
  Även om de inte är helt orädda så stoppas de verkliga entreprenörerna inte av tvivlande röster i huvudet om att allt ska gå fel. De lyssnar visserligen på inre röster – men snarare på förnuft och sina instinkter.
 6. De har inte stora visioner
  De flesta har inte det. Enorma visioner för hur bra deras företag ska gå. Facebookgrundaren Mark Zuckerberg ville till exempel inte skapa ett företag. Han ville bara betygsätta sina klasskompisars utseenden.
 7. De har inte mentorer på nätet
  Många följer skribenter eller bloggare på nätet. Men för att göra riktigt stora saker krävs verkliga mentorer. Bakom varje stor entreprenör finns åtminstone en bra mentor. En riktig.

Och viktigast av allt enligt Entrepreneurs lista: De behöver inte kalla sig själva entreprenörer. De gör inte vad alla andra gör. De följer inte trender utan går sin egen väg och är ledare för sitt eget öde. Det är deras drivkraft – och därför lyckas de.

Läs också:

8 dödssynder för småföretagare – så tänker du smart istället

Testa dig – är du en äkta entreprenör

10 otippade entreprenörstecken – vilka har du

Uppdaterad 2016-08-25