<![CDATA[För mycket på att göra-listan?]]>

Gör mindre – och bli bättre!

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 17 december, 2015

Är du en sådan som skriver upp allt på din att göra-lista? Och får svårt att hinna med det som du egentligen borde göra? Då är det dags att börja stryka bort punkter. Ladda för ett ännu mer framgångsrikt år genom att göra mindre!

Du har tre hyllor i köksskåpet. När du har fyllt dem går det inte längre att stänga luckan. Skulle du få för dig att försöka få in ett glas till, kommer något annat falla ner på köksbänken. Det säger sig självt.
Precis så funkar det förstås när man försöker göra för många saker samtidigt. Försöker hänga med i allt. Vara överallt. Men allt får inte plats på hyllan. Frågan är om du har koll på vad det är som riskerar att ramla ner.

Du måste alltså skaffa dig en strategi för att inte slå sönder fel glas av misstag. Gör så här:

  1. Bestäm dig för vad som är viktigast. Ge det grönt ljus.
  2. Säg nej till allt annat. Rött ljus.
  3. Vet du inte om det är rött eller grönt? Läs punkt två igen.

TÄNK I DETALJER
Nu tar du fram din att-göra-lista och stryker allt som inte fått grönt ljus. Men nu gäller det att hålla sig otroligt konkret. Det som ska stå på din nya, bättre, att-göra-lista är inte stora planer som ”jag ska bli bättre på att sälja”. För vad betyder det egentligen? Det kan ju betyda ett helt år av säljkurser och inspirationsseminarier. Femtiotre böcker på sängbordet.
Just nu kanske din viktigaste säljinsats handlar om att fokusera på en enda särskilt viktig kund. Det gäller alltså att få syn på var du kan göra skillnad. Nu.

SLUTA BE OM URSÄKT
Så du måste säga nej till saker. Inte hänga med på varje möte eller evenemang som säkert skulle varit väldigt trevligt, men där nyttan inte är lika självklar för ditt företag. Kanske måste du säga nej till sånt som på något märkligt vis blivit tradition i din kalender under flera års tid.
Det är inte kul att säga nej. Men sluta be om ursäkt för det.
Kom ihåg att det är helt naturligt att omvärdera. Och att värdera din tid. Det motsatta vore betydligt konstigare. Så låt blir att linda inte in dig i ursäkter. Du har inte tid. Det räcker. Alla vet hur det är. Inse att den där bokningen är det extra glaset i ett redan fullt skåp.

TA VARA PÅ DIN NYA TID
När du säger nej säger du samtidigt ja till att ett annat glas får stå kvar i skåpet. Ta hand om det på bästa sätt. Du har ju valt ut just det glaset för att det var extra värdefullt. Med andra ord – ta till vara på tiden du just har frigjort!

SLUTA NOJA
Får du en krypande oro av att du ska missa saker när du tackar nej? Jovisst, så kan det vara. Men du vinner något också, som kan vara betydligt mer värdefullt. Du vinner tid att jobba med det som verkligen kan göra skillnad.

(Inspiration: onstartups.com)