<![CDATA[]]>

7 snabba tips – Så fördubblar du din effektivitet

Anki Bengtsson

Publicerades: 15 mars, 2009

ankiDu kan fördubbla din effektivitet – och ändå få tid över. Det hävdar effektivitetskonsulten Anki Bengtsson. Här ger hon sina sju bästa råd för att klara det.

1. Planera dagen före
Se till att dagen före nästa arbetsdag skriva upp en, eller högst två, av morgondagens mest väsentliga arbetsuppgifter. Börja med den viktigaste. Får du den gjord så har dagen varit väl använd.

2. Ange konkret mål
Är du fullt klar över vad du vill i ditt arbete? Är du inte det så arbetar du på tomgång. En tillvaro utan mål och mening slutar i intet. Så sätt upp ett konkret mål med det du vill åstadkomma.

3. Skriv allt i priordning
Håller du alla arbetsuppgifter i huvudet? Gör inte det. Du behöver ditt huvud till helt andra saker. Skriv i stället ned det du tänker åstadkomma fram över. Skriv arbetsuppgifterna i prioriteringsordning, alltså viktigaste uppgiften först, annars fungerar din lista inte.

4. Ingen övertid av slentrian
Arbeta inte regelbundet övertid – såvida det inte är konferenser eller möten som är förlagda kvällstid. Arbeta inte över av ren slentrian. Du blir bara trött, och det är inte trötta personer som fått de bästa idéerna genom tiderna.

5. Lär dig koppla av
De flesta människor som inte känner att de är tillräckligt effektiva har problem med en sak: De kan inte koppla av under de få timmar i veckan de egentligen är lediga. Är du en av dem eller tillhör du undantagen?

6. Lär dig att delegera
Tro aldrig att själv är bäste dräng. Envisas du med att göra allting själv kommer du inte att hinna det som är riktigt viktigt. Lär dig att delegera.

7. Motionera
Motion är inte till enbart för dem som inte är fullt sysselsatta. Det är bara en undanflykt. Du behöver tjugo minuter per dag, och den tiden har du. Ska du åstadkomma stordåd måste du vara i fysisk toppform.

LÄS OCKSÅ:

3 vanliga effektivitetsfällor – så skyddar du dig

8 tips för en superproduktiv vecka

Kartlägg din oro – och bli lugn och effektiv

Artikel uppdaterad 2014-11-12.