<![CDATA[Illustration: Per Hardestam]]>

”Hur gör jag för att inte verka desperat?”

Redaktionen

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 5 augusti, 2014

Amir är nystartad företagare och oroar sig för att det skiner igenom att han är desperat efter kunder. Vad ska han göra? Hjälp honom här.

I en ny avdelning här på sajten och i tidningen Driva Eget får en läsare berätta om ett dilemma eller en utmaning – och får hjälp av er läsare. Denna gång är det Amir* som är nystartad och behöver kunder.

Hans mejl (i något kortad version):

Hej! Jag har nyligen startat eget inom tjänstesektorn tillsammans med en annan affärskompanjon. 

Uppstarten har hittills gått långt över förväntan och vi har fått ett kvitto på att det hårda förarbetet har gett utdelning. Samtidigt har vi svårt att sälja in oss utan att verka desperata. För det är ju precis vad vi är: desperata. Vi behöver snabbt få in kunder för att få snurr på verksamheten. Det tveklöst svåraste för mig att hantera är när frågor som ”Hur länge har ni varit igång?” och ”Har ni många kunder?” kommer upp.

Jag är i dessa lägen extremt tilltalad av att dra till med en vit lögn och säga att ”Jo då, vi har många kunder och aktiva uppdrag”. I stället försöker jag trycka på att vi är nystartade, ett litet företag vars verksamhetsidé är att erbjuda tjänster av betydligt högre servicekvalitet än de befintliga stora företagen samt att vi har nischat oss på en speciell målgrupp, vilket gör oss unika och att det är där vi har vår spetskompetens. Jag försöker även att lyfta fram min långa erfarenhet och kompetens inom området.

Men någonstans känner jag mig indirekt ifrågasatt hela tiden, som att jag måste försvara vår existens, som att jag är rädd för att bli genomskådad vilken sekund som helst. Känslan är nog inte helt obefogad för emellanåt blir det uppenbart att kunder blir skeptiska när de får veta att vi är så pass nystartade, och förmodligen mer frestade att kontakta ett etablerat företag. 

Vad ska vi göra? Har ni några goda råd att skicka med oss?

Amir

Vad tycker du om Amirs dilemma? Känner du igen dig? Har du något råd till honom? Lämna en kommentar här. Ett urval av svaren kommer att publiceras i Driva Eget. Vi kan behöva korta långa svar något.

* Amir heter egentligen något annat.