<![CDATA[Illustration: Per Hardestam]]>

”Jag är trött på livet som kvinnlig företagare”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 31 mars, 2014

Hjälp Maria med hennes dilemma i vår nya avdelning i Driva Eget.

Nu lanserar vi en ny avdelning i Driva Eget – där en läsare berättar om ett dilemma eller en utmaning och får hjälp av er läsare. Denna gång är det Maria som inte blir tagen på allvar som kvinna och företagare.

Hennes brev:

Jag driver en nystartad firma med inriktning friskvård och hälsa. Jag trivs bra med mitt företag, men jag är trött på att inte bli tagen på allvar som kvinnlig företagare. Jag kommer precis från nätverksmöten där medelålders män ser rakt förbi mig som att jag inte finns, vilket känns både ledsamt och nedvärderande. Men de känner väl att de inte får ut något av att prata med en ung tjej som är nystartad.

Jag är också så oerhört trött på orättvisorna mot egenföretagare, som jag tyvärr börjar upptäcka mer och mer. Kanske var jag naiv och blåögd när jag startade mitt företag, men någonstans trodde jag inte att samhället som är Sverige idag skulle utsätta mig för det bisarra valet mellan mitt företag eller att kunna skaffa barn. Jag känner att jag hamnat mitt i en rävsax nu när jag läser om hur kvinnliga företagare ofta behandlas av Försäkringskassan. Det känns som att jag ser mina företagsdrömmar gå upp i rök mitt framför mig, och det känns väldigt tungt som kvinnlig företagare idag.

Vad vill du säga till Maria? Känner du igen dig – och hur hanterar du i så fall problemet? Har du förslag på konstruktiva lösningar? Eller tror du inte att det går att lösa på egen hand? Lämna en kommentar här (du kan vara helt anonym) eller mejla red@driva-eget.se. Du kan också kommentera på vår Facebooksida.

Ett urval av läsarnas kommentarer kommer att publiceras i tidningen. Vi förhåller oss att korta vissa långa svar.